Dimensiunea științifică a artei: Elena Badea - Opt icoane de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia studiate cu metode de laborator, în vederea restaurării
31 Mai 2021, 10:00
Opt icoane aparținând Museikon - primul, și deocamdată, singurul muzeu de artă sacră din România au trecut prin aparatele sofisticate de investigație fizico-chimică din Arch Lab, laboratorul specializat în știința patrimoniului din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie.
Restaurarea obictelor de patrimoniu și mai ales identificarea autenticității lor este posibilă doar în urma unor analize sofisticate atât de microscopie cât și de spectroscopie.
Tehnicile spectroscopice și metodele care identifică natura pigmenților folosiți dau indicații prețioase asupra școlii de pictură, unde acestea au fost realizate. Bunăoară, prețiozitatea materialelor folosite indică un comanditar important, toate aceste informații de nivel atomic sau molecular spun povestea vieții acestor icoane, de la proveniența lemnului pe care au fost pictate, a culorilor folosite, tehnici de obținere a lor și tehnici picturale folosite de maeștrii iconari ai secolelor trecute.
Foto: Poziționarea icoanei pentru analiza XRF (X-Ray Fluoerescence), Dr. Dumitrița Filip, Museikon, si cercetător Emanuel Hadîmbu, ARCH LAB,INCDTP-ICPI.
Interviu cu dr. Elena Badea coordonatoarea grupului Arch Lab pentru Știința Patrimoniului de la Institutul de Textile și Pielărie
Realizator Mihaela Ghiță