Dimensiunea științifică a artei: Elena Badea - Ce spun analizele de laborator despre istoria realizării unei icoane de secol XVII? ep. 2
01 Iunie 2021, 05:56
Singurul muzeu de artă sacră din România se numește Museikon și se află la Alba Iulia ca departament al Muzeului Național al Unirii.
Ca parteneri ai proiectului european Ricotrans, care studiaza transferul și recepția artei religioase rusești în zona Balcanică și estul Mediteranei începând cu secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea, au supus unor investigații non-invazive, de laborator un număr de 8 icoane. Ele au ajuns săptămâna trecută în laboratorul Arch Lab din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie din București.
Invitata mea din această săptămână este Elena Badea, coordonatoarea colectivului pentru Studiul patrimoniului. De la ea aflăm astăzi tehnica folosită de vechii iconari pentru realizarea picturilor cu subiect religios.
Foto: Analiza microscopică a unei icoane, Iulia Caniola și Simona Păunescu, ARCH LAB, INCDTP-ICPI.
Interviu cu dr. Elena Badea coordonatoarea grupului Arch Lab pentru Știința Patrimoniului de la Institutul de Textile și Pielărie
Realizator Mihaela Ghiță