Dimensiunea științifică a artei: Corina Simion - Școala de fete de la Măgurele a fost un experiment unic pentru România, la sfârșitul secolului al XIX-lea, ep. 2
18 Ianuarie 2021, 06:10
Undeva, între Institutele de Științe Spațiale, Fizica Laserilor, Optoelectronică și Fizica Materialelor, în inima platformei de cercetare de la Măgurele, se află fostul conac Oteteleșanu, a cărui zbuciumată istorie vorbește despre multiplele lui funcțiuni. După ce a intrat în posesia boierului s-a dorit a fi un centru SPA al acelor vremuri, după modelul Baden din Austria, apoi reședință a familiei unde adesea se organizau întâlniri culturale frecventate de Eminescu, Slavici sau Maiorescu, apoi școală de fete, iar la începutul anilor 1950 în clădirea fostului conac au funcționat laboratoare ale Institutului de Fizică al Academiei RPR, proaspăt constituit.
La sfârșitul anilor 1800, după moartea familiei Oteteleșanu, domeniul de la Măgurele este preluat de Academia Română care înființează aici Institutul Ioan Oteteleşanu, inaugurat în 1894 cu prima serie de 15 eleve. Director de studii era Ioan Slavici, a cărui zi de naștere este chiar astăzi 18 ianuarie. Aceasta fusese dorința lui Iancu Oteteleșanu din 19 martie 1876 ca, întreaga lui avere, după moartea soţiei lui, să fie folosită pentru ”facerea unui institut de fete Românce, cărora li se va da o creştere şi o educaţie de bune mume de familie”, după cum este consemnat în testamentul său.
La mai bine de 100 de ani distanță, Corina Simion, inginer chimist, cercetător la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară se implică de peste 15 ani pentru cercetarea și documentarea istoriei castelului Oteteleșanu și a localității Măgurele.
Foto: Așa arăta fațada Conacului Oteteleșanu în vremea în care Slavici era directorul Institutului de fete-Ioan Oteteleșanu.
Interviu cu Corina Simion ing. chimist în Laboratorul de Radiochimie pentru probe de mediu, specialistă în studii arheometrice și datare cu radiocarbon la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei.
Realizator Mihaela Ghiță