Dimensiunea științifică a artei: Corina Simion - Mit sau realitate istorică? Se spune că boierul Oteteleșanu ar fi câștigat domeniul de la Măgurele la masa de joc. ep. 4
20 Ianuarie 2021, 10:28
Am aflat de la Corina Simion, în episoadele anterioare despre istoria conacului Oteteleșanu de la Măgurele că, în secolul al XIX-lea, boierul l-ar fi dorit un centru SPA al vremii, după modelul Baden din Austria, apoi a funcționat ca reședință a familiei unde se întâlnea protipendada vremii la serate culturale, unde erau invitați oameni de cultură și artă precum Eminescu, Maiorescu sau Slavici, apoi după moartea Oteteleșenilor conacul a fost preluat de Academia Română și transformat în Școala de fete-Ioan Oteteleșanu. Acum fostul conac este restaurat și se află în patrimoniu Institutului de Fizica Materialelor, iar fostul parc aflat în patrimoniul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei își așteaptă rândul la restaurare. Acestea sunt fapte istorice probate de documentele vremii.
Există însă și o istorie ne-oficială, ne-probată de documente, o legendă urbană care spune că domeniul de la Măgurele a fost câștigat la masa de poker de către boierul Oteteleșanu. Legendele sunt totdeauna savuroase și uneori pornesc de la un sâmbure de adevăr, spune Corina Simion cea care în ultimii 15 ani s-a ocupat de studiul istoriei conacului.
Foto: portretul lui Iancu Oteteleșanu din cartea lui I. Slavici - Institutul Ion Oteteleşanu din Măgurele. Monografie, Bucureşti, 1906.
Elena Otetelesanu pe pod în Parcul de la Măgurele, o fotografie colorizata.
Interviu cu Corina Simion ing. chimist în Laboratorul de Radiochimie pentru probe de mediu, specialistă în studii arheometrice și datare cu radiocarbon la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei.
Realizator Mihaela Ghiță