Dimensiunea științifică a artei: Corina Simion - Istoria conacului Oteteleșanu merge înapoi în timp până la Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazul. ep. 3
19 Ianuarie 2021, 06:32
Eminescu îl numea castel, în poemul Scrisoarea a IV-a, în documentele vremii era considerat ”palazzo”, ulterior a fost denumit conac, iar acum … peste timp, gloria secolului al XIX-lea a apus și este cunoscut în documentele actuale, drept ”fostul conac” Oteteleșanu de la Măgurele.
Istoria conacului Oteteleșanu merge înapoi în timp până la Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazul, după cum arată vestigiile arheologice găsite în săpăturile făcute cu prilejul restaurării acestui edificiu.
Difuzăm acum episodul al 3-lea al poveștii în serial, spusă de Corina Simion, cercetătoare la Institutul de Fizica și Ingineria Nucleară-Horia Hulubei, de la Măgurele.
Corina Simion studiază de peste 15 ani documentele și istoria acestui edificiu, care, proaspăt restaurat a renăscut din propria cenușă.
Foto:
- Institutul Ioan Otetelesanu la care Slavici a fost director de studii in perioada 1894 - 1909; fatada nordica; proiectul propus pentru transformarea conacului Otetelesanu in perioada 1890 - 1893; schita de la care s-a pornit la restaurarea din 2010 - 2020.
- Două imagini din săpăturile arheologice făcute în timpul restaurării. Foto din arhiva arh. Antal Luckacs.
Interviu cu Corina Simion ing. chimist în Laboratorul de Radiochimie pentru probe de mediu, specialistă în studii arheometrice și datare cu radiocarbon la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei.
Realizator Mihaela Ghiță