Dimensiunea științifică a artei: Ciprian Ciuclea - Arta conceptuală și cercetarea fundamentală
18 Mai 2021, 06:24
Vorbim astăzi despre lucruri teoretice, despre ce înseamnă art and science, un domeniu aflat la intersecția între artă și știință, la intersecția între arta conceptuală și cercetarea fundamentală cu Ciprian Ciuclea, artist vizual interesat de proiectele interdisciplinare axate pe trăsăturile conceptuale ale receptării.
Teoreticienii artei conceptuale spun că ea se adresează minții și nu privirii, ochiului. Cu alte cuvinte, arta conceptuală ne provoacă să stăm cu bărbia în palmă, să ne gândim la aceeași idee cu artistul, să ne punem propriile întrebări, să schițăm propriile concluzii, sau … să ne prefacem că ne place pentru că, vorbește despre lucruri pe care nu le înțelegem.
Acum exact 10 ani, la CERN, cel mai mare accelerator de particule din lume, se desfășurau primele rezidențe artistice din această mare instituție de cercetare, iar Gilles Jobin, era primul coregraf care pătrundea în aceste laboratoare. Altminteri el a fost cel care a câștigat premiul Collide@CERN Geneva2, oferit de Cantonul Geneva. Partenerul său pentru cele 3 luni de rezidență în laboratoarele CERN a fost João Pequenão, producător multimedia, absolvent al Facultății de Fizică a Universității din Lisabona. Gilles Jobin a părăsit școala la 16 ani, cele 4 zile de vizite prin laboratoare și 3 luni de rezidențe au fost copleșitoare pentru el, dar confuzia s-a risipit când a început să se concentreze asupra corpului și mișcărilor care se fac în dans. La final, împreună cu João Pequenão, au oferit publicului o prezentare despre particule și mișcarea în dans.
Interviu cu Ciprian Ciuclea, artist vizual
Realizator Mihaela Ghita