Dimensiunea științifică a artei Cătălin Beldea - Ep. 2 - Cât de scurtă poate fi cea mai scurtă eclipsă?
25 Ianuarie 2022, 07:00
Nu mai este un secret pentru nimeni că o eclipsă de soare este un fenomen datorat geometriei cosmice speciale, care face ca atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare să proiecteze pe Pământ umbra sa. Rotația Pământului și a întregului ansamblu constituit de Lună, Pământ și Soare face ca această umbră să călătorească pe suprafața planetei formând așa numita bandă de totalitate, în cazul eclipselor totale de Soare.
Sunt Mihaela Ghiță și începe Dimensiunea științifică a artei.
Invitatul meu din această săptămână este Cătălin Beldea, vânător de eclipse, adică este atât de pasionat în observarea și fotografierea acestui fenomen că de vreo 13 ani pleacă să fotografieze eclipsele, indiferent unde ar fi ele vizibile de pe planetă.
Bunăoară, anul trecut pe 4 decembrie, banda de totalitate a trecut peste continentul Antarctic și pentru a fi sigur că va putea fotografia eclipsa în toată splendoarea ei, a călătorit la bordul unui avion care a zburat la o altitudine de 12.000 m deasupra plafonului de nori, pe un traseu special calculat pentru a urmări banda de totalitate.
Așadar vorbim despre fotografia de eclipsă, dar pentru asta să înțelegem mecanismul acestui fenomen care îl fascinează așa de tare pe Cătălin Beldea.
https://www.facebook.com/catalin.beldea
Credit foto: Cătălin Beldea
Realizator Mihaela Ghiță