Dimensiunea științifică a artei: Bogdan Bocșe - Rețelele de socializare sunt unelte strategice și Europa a rămas în urma Statelor Unite ale Americii, Rusiei și Chinei, care dețin cele mai importante platforme din lumea internetului. ep. 2
23 Noiembrie 2021, 06:50
De ce e necesară o sfera publică digitală europeană (European digital public sphere)?
Recent au fost făcute dezvăluiri cu privire la structura platformei Facebook. Chiar din interiorul companiei apar dovezi care susțin ceea ce, până de curând, erau considerate bârfe și speculații: faptul că algoritmii FB exploatează emoțiile utilizatorilor, fiind încurajați să afișeze cu precădere conținut care să enerveze, să contrarieze, să înfurie, chiar. Acesta este conținutul care se viralizează. Pe de altă parte, rețeaua Facebook a fost construită pe principiile unei entități economice, este în esență un business deținut de un singur om și recent, dezvăluirile făcute chiar din interiorul acestei afaceri, argumentează faptul că algoritmii după care această rețea funcționează favorizează, desigur, pe proprietar și nu pe membrii rețelei.
Principalele rețele de socializare provin din Statele Unite, China și Rusia. Europa a rămas în urmă cu această facilitate a internetului și se discută pentru creearea unei platforme europene de socializare.
Invitatul meu de stăzi este Bogdan Bocse fondatorul Knosis specialist in Inteligență artificială.
”Rețelele de socializare sunt unelte strategice și Europa a rămas în urma Statelor Unite ale Americii, Rusiei și Chinei, care dețin cele mai importante platforme din lumea internetului.” (Bogdan Bocșe)
Bogdan Bocșe vorbește despre necesitatea descentralizării unei astfel de rețele de socializare, ea nu ar trebui să fie deținută de nici o entitate, nici economică nici ăpolitică și propune 4 principii pe care ar trebui fondată: adevăr (contra fake), echitate (în ce privește contractele cu beneficiarii), succesiune (moștenirea pentru generațiile viitoare) și nu în ultimul rând voința politică.
Interviu cu Bogdan Bocșe fondatorul Knosis specialist in Inteligență artificială.
Realizator Mihaela Ghiță