Dimensiunea științifică a artei: Bogdan Bocșe - Deep fake vs deep learning - oamenilor le este frică de noua tehnologie care ne-ar putea ajuta din cauza lipsei de încredere în aproapele nostru. Ep. 1
24 Mai 2021, 08:00
Vorbim astăzi despre ”deep fake” și ”deep learning” doi termeni proveniți din limbajul programatorilor și pentru care nu există termeni în limba română, poate doar dacă încercăm acum să spunem ”falsuri profunde” sau ”învățare profundă”.
Termenul de deep fake se referă la falsificarea realității, cu siguranță am văzut astfel de videouri în ultima vreme și cu siguranță că am fost înșelați de ele. Într-un astfel de deep fake, Barak Obama făcea o declarație injurioasă la adresa lui Trump. Chipul era chiar al lui Obama, așezat în scaunul său prezidențial, mișcarea buzelor era aceea a mesajului pe care îl transmitea, dar … vocea, mimica feței detaliile de dinamică ale corpului erau ale altei persoane. Acela care realiza ceea ce numim înșelătorie profundă. Cu alte cuvinte ajutați de computer și de ceea ce numim ”deep learning” putem pune mesaje false în gura unor oameni cu credibilitate pentru a manipula.
Invitatul meu este Bogdan Bocse fondatorul Knosis, specialist în inteligență artificială.
Realizator Mihaela Ghiță