Dimensiunea științifică a artei: Andrei Mateescu - Cum vinzi un NFT?
07 Decembrie 2021, 20:25
Ce este un jeton infungibil și cum poate fi acesta de folos pentru comunitatea artistică ? Cum sunt lucrările digitale afectate de trecerea timpului comparativ cu cele fizice ?
Ce impact are fluxul și refluxul piețelor cripto asupra valorii intrinseci a unei lucrări ?
Iată câteva dintre întrebările pe care se bazează expoziția „This will age really well”, deschisă în această vară la Leilei Gallery din București (Strada Aurel Vlaicu 88-90).
Leilei Gallery a propus prima expoziție NFT de grup în care 11 artiști emergenți și consacrați și-au prezentat lucrările fizice și digitale.
Artiști invitați : Laurian Bardoș, George Crîngașu, Lucian Hrisav, IIOANA, Bernard Joisten, Albert Kaan, Nico Mureș, Marina Oprea, Lost.Optics, Dan Perjovschi, ZafGod.
Curatoriată ca poveste în 4 capitole, expoziția a urmărit diferitele deveniri ale lucrărilor, trasând paralele și intersecții între o materialitate în continuă degradare și o contraparte digitală. Conceptul expozițional așază timpul deasupra dualității fizic – digital pentru a urmări modalitățile în care acesta determină degradarea unei lucrări sau, dimpotrivă, îi permite anduranța.
„Am început să mintez din noiembrie anul trecut și am NFT-uri listate pe OpenSea, pe Hic et Nunc și pe Rarible. NFT-urile sunt un nou mod de a interacționa și indexa o parte dacă nu chiar toată realitatea noastră”, a explicat ZafGod / Alexandru Zaharia, unul dintre artiștii care au curatoriat și implementat proiectul.
Într-un context economic care a precarizat mult artiștii, soluția NFT-urilor (jetoane infungibile) poate părea o rază de speranță, mai ales ținând cont evoluției accelerate a acestui trend. Dar este el cu adevărat sustenabil ? Curioșii, entuziaștii și criticii sunt așteptați la vernisajul de la Leilei Gallery ca să privească obiectele de artă din spațiu, să descopere lucrările digitale și să își înceapă prima colecție de NFT-uri.
„Gândește-te, o galerie de artă să facă o expoziție de NFT-uri ? Ce vremuri trăim !” a observat Lucian Hrisav, unul dintre artiștii care au inițiat proiectul.
--------------------------------------------
Leilei Gallery este o galerie recent deschisă în București ce își propune să expună artă contemporană și modernă, pentru a intriga publicurile locale și internaționale, consolidând și susținând astfel scena de artă din România.
Echipă de proiect: Lucian Hrisav, Ioana Marșic, Andrei Mateescu, Raluca Țurcanașu, Alexandru Zaharia, Leilei Chen
https://www.leileigallery.ro/exhibitions/age-really-well
Interviu cu Andrei Mateescu - galeria Leilei
Credit foto: Mihaela Ghiță, fotografie din expoziția „This will age really well”, deschisă în această vară la Leilei Gallery din București (Strada Aurel Vlaicu 88-90).
Realizator Mihaela Ghiță