Defileul Jiului fără...Jiu?!
10 Mai 2017, 13:46
Infiintat in anul 2005 pe suprafata de 11,127 hectare, Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai tinere arii protejate din Romania. Acesta este situat in nordul judetului Gorj, intre masivele Parang si Valcan, de-a lungul vaii inguste si adanci sapata de apele Jiului. Relieful se incadreaza intre altitudinile de 295 m, in extremitatea sudica a Vaii Jiului, si 1,621 m, in Pasul Vulcan. Parcul cuprinde numeroase grote, forme carstice, puțuri naturale și avenuri, reprezentând, totodată, locul ideal pentru numeroase specii de animale - peste 400, dintre care unele pe cale de dispariție și protejate de legi naționale și internaționale - dar și peste 700 de specii de plante.
Defileul Jiului este unul unul dintre cele mai spectaculoase și sălbatice defileuri din Munții Carpați. Jiul străbate parcul pe o distanță de 30 de kilometri, de la nord la sud, oferind nu doar posibilități de cercetare științifică a ecosistemului acvatic, ci și unele dintre cele mai bune condiții pentru practicarea raftingului sau canoe, dar și de pescuit sportiv.
Organizațiile de mediu contesta amenajarea hidroenergetică a Jiului pe sectorul Bumbești-Livezeni de către Hidroelectrica. O decizie a Tribunalului București, referitoare la sistarea lucrarilor, este așteptată vineri, 12 mai. Biologi si ONG-uri susțin că proiectul va duce la dispariția Jiului pe toată lungimea defileului, implicit a florei și faunei. Investiția începută în 2003 ar fi trebuit finalizată în șapte ani, ceea ce nu s-a întâmplat din lipsa fondurilor. Între timp, zona a fost declarată arie protejată insa, în 2016, Hidroelectrica a reluat lucrările în baza unei autorizații emise de Consiliul Județean Hunedoara, fără a avea nou aviz de mediu corespunzator.
Interviu cu biologul Calin Dejeu. El a depus o petitie (cu peste 20.000 de semnaturi) de anulare a acestui proiect si a sesizat ilegalitatea sa la Comisia Europeana