Cu Bună Știință: Pseudoștiința, balaurul cu șapte capete
10 Februarie 2021, 15:44
Inspectori școlari care le recomandă profesorilor cursuri de numerologie. "Metoda horoscopului" folosită pentru caracterizarea personajelor literare. Funcționari din Ministerul Cercetării care publică pe site-ul instituției elogii la adresa unui "perpetuum mobile" neaoș. Televiziunea națională care invită un astrolog să comenteze o eclipsă totală de soare...
Deși amuzante la prima vedere, aceste situații anormale ne dezvăluie o societate lipsită de apărare în fața pseudoștiinței, iar consecințele le vedem astăzi, cît se poate de clar: în plină criză provocată de epidemia de coronavirus, pe fondul teoriilor conspiraționiste, largi segmente de populație refuză nu doar vaccinarea, ci și aplicarea unor măsuri elementare de igienă.
Cum putem identifica și combate pseudoștiința? Cum ne putem vaccina împotriva dezinformării și a absurdităților? Pentru întîlnirea din această seară am invitat un matematician și un astronom.
Liviu Ornea este profesor la Universitatea din București și cercetător în cadrul Institutului de Matematică al Academiei. Traduce cărți de popularizare științifică, dar și de literatură sau istorie și face parte din Asociația Internațională a Criticilor de Teatru. De curînd a debutat cu un volum de proză, Viitorul Anterior.
Mirel Bîrlan, astronom român ce lucrează în cadrul Observatorului din Paris, este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu observarea asteroizilor, planetelor și cometelor. În onoarea sa, un asteroid din centura principală i-a primit numele.
Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.
Link Zoom: https://us02web.zoom.us/.../tZErcumgpzwrGtRiEVxIQwnzjjvCY...
Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://humanitas.ro/.../povestiri-despre-epidemii-si...), apărută în această vară la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializându-se ulterior în comunicare.