Buletin cosmic - Starship: Lansare reușită, dar cu probleme - Elon Musk anunță noi îmbunătățiri pentru viitorul zbor
21 Aprilie 2023, 07:00
Lansarea istorică a rachetei Starship a a avut loc. Racheta a zburat mai mult decât s-a sperat, nu a explodat pe rampa de lansare, a trecut de Max-Q (zona cu presiunea dinamică maximă asupra vehiculului), sistemul de anulare al zborului a funcționat impecabil, dar:
- nu toate cele 33 de motoare Raptor au fost disponibile, cu toate că racheta s-a înălțat până la peste 30 km altitudine —însă nu a ajuns în spațiu și a fost departe de viteza orbitală;
- este posibil ca unele dintre motoare să fi fost avariate de șocul produs în momentul lansării, șoc care a produs un crater sub rampă și multe fragmente împrăștiate pe o suprafață destul de mare;
- a fost evident o problemă cu sistemul de decuplare a treptei secundare.
Elon Musk a spus că un nou zbor Starship va avea loc peste "câteva luni", test pentru care probabil va fi folosită treapta primară B9, semnificativ îmbunătățită față de B7 (cea folosită astăzi). Îndrăznesc să spun că probabil și rampa de lansare va fi complet reproiectată, pentru a suporta mai bine colosala forță a motoarelor Raptor.
Vehiculul oricum urma să fie distrus, în cel mai bun caz în momentul impactului cu apa oceanului. Cu siguranță SpaceX are acum date prețioase despre comportarea Starship în zbor, date care, vor fi folosite pentru ca testul următor să aibă șanse mai mari de reușită.
Lansarea de luni, 17 aprilie, a fost amânată din cauza unei valve blocate, dar repetiția a scos la iveală câteva probleme tehnice.
Luni 17 aprilie, SpaceX s-a pregătit pentru lansarea Starship, însă până la urmă tentativa de lansare s-a transformat într-o repetiție a lansării, pentru că racheta a fost umplută cu combustibil, însă lansarea propriu-zisă a fost amânată din cauza unei valve blocate. Repetiția a fost utilă pentru că a scos la iveală și alte probleme pe care inginerii încearcă să le rezolve. Planul este ca vehiculul să ajungă la viteză orbitală, dar la o altitudine suficient de mică încât acesta să nu rămână pe orbită, ci să revină undeva în vecinătatea insulelor Hawaii, după ce ar fi efectuat aproape o rotație completă în jurul planetei. Dacă va zbura, Starship va fi cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată.
Foto: https://pbs.twimg.com/media/Ft6b_vUaQAEwYG4?format=jpg&name=4096x4096 (Sursa: SpaceX)
Sonda europeană JUICE pornește spre Jupiter în căutarea vieții.
Vinerea trecută, de la centrul spațial Kourou din Guiana Franceză, rachetă Ariane 5 a lansat sonda europeană JUICE spre Jupiter, unde va studia lunile înghețate Europa, Ganymede și Callisto, în căutarea unor posibile urme de viață. Precizia cu care racheta a plasat sonda pe traiectorie a fost atât de mare încât aceasta nu mai trebuie să efectueze manevra de corecție a traiectoriei, planificată să aibă loc peste 3 săptămâni. Înainte de a ajunge la Jupiter, peste 8 ani, JUICE va mai da un ocol Pământului și Luniii, în 2024, apoi va survola Venus, apoi Pământul de două ori, pentru a avea suficientă viteză pentru a ajunge la Jupiter.
***
NASA dezvăluie planurile pentru prima misiune cu echipaj spre Marte.
Când va trimite NASA primul echipaj spre Marte? Conform unui document publicat recent, după ce programul Artemis va evolua de la faza "întoarcerii pe Lună" (în care ne aflăm acum) la "prezență susținută pe Lună". În această fază, NASA și partenerii comerciali vor derula activități complexe (științifice și economice) pe Lună și în spațiul cis-lunar. Abia după ce această fază va fi atinsă, NASA va pregăti o misiune cu un echipaj spre Marte, însă nu mai devreme de 2039. Din același document aflăm și că NASA a decis ca misiunile Artemis să nu se concentreze asupra unei singure zone din jurul Polului Sud lunar, așa cum se anunțase inițial, ci să fie vizitate mai multe zone interesante de pe Lună.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță