Buletin cosmic – Primii turiști spațiali vor zbura la bordul capsulei Dragon, anul acesta
02 Aprilie 2021, 07:01
Marți au apărut noi detalii cu privire la viitoarea misiune Inspiration4, prima misiune sută la sută civilă și privată, organizată de SpaceX și miliardarul Jared Isaacman. Astfel, capsula Dragon „Resilience", andocată în prezent la Stația Spațială Internațională (ISS), va fi folosită din nou în 15 septembrie pentru a-i lansa pe Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor și Chris Sembroski pe orbită. Aceștia vor ajunge până la 540 km altitudine și vor petrece trei zile în spațiu, după care vor reveni în largul coastei Floridei. Pentru că Dragon nu va avea nevoie de sistemul de andocare folosit pentru misiunile spre ISS, SpaceX a anunțat că îl va înlocui cu o fereastră transparentă (foto), similară cu cea a modulului Cupola, aflat pe ISS, pentru ca astronauții de la bord să aibă parte de priveliști absolut spectaculoase. Este pentru prima dată când în spațiu va ajunge un echipaj întreg format din turiști spațiali, misiunea fiind în întregime finanțată de Jared Isaacman.
În 5 martie, asteroidul 99942 Apophis a trecut la 17 milioane de kilometri de Pământ (de 44 de ori distanță Pământ-Lună), lucru ce le-a permis astronomilor să-i calculeze mai bine traiectoria. Din fericire, în următorul secol, sunt zero șanse ca Apophis să lovească Pământul: întâlnirile din 2029 și 2068 vor avea loc păstrând o distanță sigură între asteroid și planeta noastră. Descoperit în 2004, Apophis are un diametru de 340 metri. Conform noilor date, în 13 aprilie 2029, acesta va trece la doar 34.000 km de Pământ (va fi mai aproape decât sateliții de telecomunicații), atât de aproape încât va fi vizibil cu ochiul liber în emisfera estică.
O echipă de cercetători condusă de prof. Rakesh Mogul (de la California State Polytechnic University, Pomona) a căutat în vechile date trimise de sonda americană Pioneer (1978) și se pare că unul din spectrometrele de la bordul sondei, Large Probe Neutral Mass Spectrometer - LNMS, a identificat semnătura caracteristică fosfinei. Studiul a fost publicat recent în Geophysical Research Letters. În septembrie 2020, o echipă condusă de Jane Greaves anunța (în revista Nature Astronomy) identificarea fosfinei în atmosfera venusiană folosind metode de investigație terestre, ce implicau telescoape aflate pe Pământ. Din păcate, survolul lui Venus efectuat anul trecut de sonda Bepi-Colombo (aflată în drum spre Mercur) nu a oferit date suplimentare, dar următorul survol, din 11 august 2021, ar putea oferi mai multe informații. Peter Beck a anunțat că Rocket Lab pregătește lansarea unei sonde private spre Venus în viitorul apropiat, iar misiunea Venera-D, o colaborare între Roscosmos și NASA urmează să plece spre Venus în 2029. Nu există procese abiotice cunoscute care ar putea explica prezența fosfinei în atmosfera lui Venus (cel puțin nu la nivelul de concentrație identificat deja de două studii independente). Ori avem de-a face cu procese chimice încă necunoscute, ori în atmosfera superioară a lui Venus avem forme de viață care produc acest gaz.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță
Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro.