Buletin cosmic - Treapta primară Changzheng-5B a revenit prin atmosferă fără a cauza pagube materiale sau victime
14 Mai 2021, 10:00
Treapta primară Changzheng-5B a revenit distructiv prin atmosferă în dimineața zilei de duminică, fără a cauza pagube materiale sau victime, dar sunt în continuare probleme cu acțiunile spațiale ale Chinei. În 29 aprilie, la 5 minute după separarea modulului Tianhe (foto) de treapta primară Changzheng-5B (CZ-5B), aceste două obiecte au trecut la doar 300 de kilometri de Stația Spațială Internațională (ISS). NASA și CNSA nu au comunicat înainte de lansare, așa că manevra poate fi considerată periculoasă, având în vedere incertitudinea inițială a inserției orbitale, dar și fragmentele de mici dimensiuni care se desprind de Tianhe și treapta primară în momentul decuplării, mult prea mici pentru a fi observate și catalogate de la sol (și care ar fi putut ajunge în vecinătatea Stației Spațiale Internaționale). Este greu de crezut că acest lucru a fost întâmplător, având în vedere că orbita Stației Spațiale Internaționale este binecunoscută, iar lansarea CZ-5B/Tianhe nu era în vreun fel constrânsă la un interval de secunde (așa cum se întâmplă în cazul lansărilor care implică un rendezvous orbital), lansarea fiind de fapt amânată cu câteva minute față de momentul planificat inițial.După ce NASA a suspendat contractul atribuit companiei SpaceX privind realizarea unui lander lunar derivat din Starship, ca urmare a unei contestații semnate de Blue Origin, SpaceX a reușit să efectueze un zbor al Starship SN15. Prototipul s-a întors cu bine, pentru prima dată, înapoi la sol, după ce s-a înălțat până la aproximativ 10 km deasupra rampei de lansare de la Boca Chica, Texas. Zborul a avut loc în 6 mai 2021 și Elon Musk a declarat că s-ar putea ca acest vehicul să mai efectueze încă un astfel de test, în perioada următoare. Deși acesta a fost un zbor al unei versiuni atmosferice a lui Starship, diferită de versiunea care urmează să fie folosită pentru misiunile selenare, este un uriaș pas înainte pentru compania lui Elon Musk.
Starliner este pregătită pentru zbor. Capsula companiei Boeing a efectuat toate testele suplimentare solicitate de NASA în urma misiunii ratate din decembrie 2019 și o nouă lansare este programată pentru 30 iulie, ora 21:53 EEST (ora României). Pentru această misiune (Boe-OFT2) Boeing va folosi o a treia capsulă Starliner, alta decât capsula “Calypso” folosită în 2019 (prima capsulă a fost folosită într-un test în 2019, ce a constat într-o simulare a anulării unei lansări). United Launch Alliance pregătește o rachetă Atlas V pentru această lansare, într-o configurație mai puțin obișnuită: N22, adică fără con protector deasupra primei trepte, două motoare pentru treapta superioară Centaur și 2 boostere cu combustibil solid atașate primei trepte.
În 20 iulie, vehiculul New Shepard va lansa 6 astronauți în spațiu, într-un zbor suborbital. Dintre aceștia, cinci sunt angajați ai Blue Origin și unul va fi câștigător al unei licitații publice, organizate pe site-ul Blue Origin, cu scop caritabil (ofertele de peste $50000 trebuie însoțite de un avans de $10000 —și să nu vă imaginați că aveți șanse de câștig cu oferte mai mici). Sunt câteva criterii pe care trebuie să le îndepliniți, pe lângă bani: să aveți cel puțin 18 ani, să puteți urca 7 etaje în 90 de secunde, înălțime 152-193 cm și greutate 50-100 kilograme.
Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro actualizat de Claudiu Tănăselia.
Foto: https://www.flickr.com/photos/spacex/51171019709/ (Sursa: SpaceX)
Starship SN15, înainte de aterizare, la finalul unui test terminat cu succes.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiț