Boeing a declarat că în 2033, un echipaj uman ar putea survola planeta Marte
28 Mai 2021, 09:00
28 mai 2021
Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro
Marțea trecută, la ora 20:37 EEST, o racheta Atlas V a lansat satelitul SBIRS GEO-5, de la Cape Canaveral. A fost a 669-a lansare a unei rachete Atlas din 1957 și a 87-a lansare Atlas V (a 8-a în configurația 421). Programată inițial pentru a fi lansată cu o zi înainte, Atlas V a rămas pe rampa de lansare încă aproximativ 24 de ore: inițial lansarea fusese amânată 10 minute pentru a evita o posibilă coliziune orbitală cu un obiect aflat deja pe orbită, însă ulterior lansarea a fost amânată pentru a doua zi, din motive tehnice ale treptei secundare Centaur. În cele din urmă lansarea a fost un succes și satelitul a ajuns cu bine pe orbită.
Zhurong, roverul chinezesc aflat pe Marte, a trimis pe Pământ primele imagini și a coborât în siguranță de pe platforma staționară cu ajutorul căreia a ajuns la sol. Imaginile transmise de acesta sunt primele imagini de pe Marte trimise de o altă sondă decât una construită de JPL/NASA. Este al treilea rover activ de pe planeta Marte, alături de Curiosity și Perseverance.
Boeing a declarat recent că în 2033, un echipaj uman ar putea survola planeta Marte, la bordul unei rachete SLS. Boeing este compania care asamblează treapta primară a acestei rachete și este încrezătoare că peste doar 12 ani o astfel de misiune va fi posibilă. În prezent, prima rachetă SLS este asamblată în Florida și va ajunge în următoarele luni pe rampa de lansare pentru teste, urmând ca lansarea misiunii Artemis I, fără echipaj, să aibă probabil loc la finalul acestui an. O a doua rachetă, cea care urmează să trimită un echipaj în jurul Lunii, a început să prindă formă și să ia parte la teste prealabile, conform unui comunicat de presă al NASA.
Foto: https://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width_feature/public/thumbnails/image/maf_20210428_cs2_lox_fwdjoin_epb_023large.jpg (asamblarea viitoarei rachete SLS pentru misiunea Artemis II, sursa: NASA)
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coodonată de Mihaela Ghiță