Radio România Cultural va difuza în premieră absolută, în această seară, începând cu ora 19:00, spectacolul: ION MORARU – Pustiirea și Sabia Dreptății, o producție a Teatrului Național Radiofonic
01 Octombrie 2024, 08:07
Teatrul Național Radiofonic lansează în premieră absolută seria de spectacole-document dedicate scriitorului basarabean Ion Moraru, bazate pe trilogia sa autobiografică „Pustiirea – Treptele infernului – Fata cu miros de busuioc.” Producțiile explorează pagini importante din istoria și cultura Basarabiei, rememorând lupta pentru libertatea și demnitatea românilor sub regimul sovietic. În distribuție, alături de actori din București și Chișinău, se remarcă nume precum Anatol Durbală, Dan Melnic și Rodica Mandache, alături de muzicieni talentați precum Aliona Triboi și Andrei Racu.
Spectacolele marchează cei 75 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia și au fost prezentate în avanpremieră la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău. Regia montajului este semnată de Florin Bădic, iar regia muzicală de Patricia Prundea, în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Scriitorul Ion Moraru a fost un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, martor ocular al atrocităților celui de-Al Doilea Război Mondial şi supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia. S-a născut în 1929, în Mîndîc, Basarabia și a plecat la cele veșnice, pe 9 octombrie 2019. După ocuparea Basarabiei de către URSS, a făcut parte din organizația antisovietică Sabia Dreptății, din cadrul mișcării de rezistență Arcașii lui Ștefan. În 1950, la 21 de ani, a fost arestat de NKVD și condamnat la 25 de ani închisoare, dintre care 10 ani de muncă silnică, în închisori din Chișinău, Odessa, Moscova, Ruzaevka (pe Volga) și în lagărele Dubovka, Maikaduk, Ekibastus, Spassk, Aktas. Acolo, a avut ocazia să se întâlnească cu cele mai luminate minți din fostul Imperiu Sovietic, printre care și Soljenițîn.
A fost eliberat în 1956, la 22 iunie, fără a fi reabilitat. În 1988, i s-a deschis un nou dosar, care nu a fost finalizat, deoarece procesele de democratizare şi perestroika demaraseră deja. A fost reabilitat în 1990, „conform Decretului preşedintelui URSS, cu privire la reabilitarea tuturor victimelor represiunilor politice din anii ’20 - ’50”.
Acest proiect oferă publicului oportunitatea de a redescoperi o parte esențială din istoria românească prin teatru radiofonic.