Texte si pretexte: Se mai scrie literatură de ficţiune în pandemia noului coronavirus?
21 Noiembrie 2020, 06:30
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Invitata ediţiei este scriitoarea Doina Ruşti
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Biblioteca de Proză Contemporană a Editurii Litera din Bucureşti a venit, în mod firesc, după ani mulți în care am citit texte primite de la scriitori pe care nu-i văzusem niciodată, multe dintre ele interesante, excelent scrise, încât îmi părea rău că nu puteam să le sprijin altfel decât printr-o recomandare convențională, nefolositoare de multe ori. Acesta a fost un punct de pornire. Dar, pe măsură ce se contura ideea unei colecții, realizam că mă alătur unui vis comun, unei părți importante a vieții – care este cultura națională.“ (Doina Ruști)
În ediţia din 21 noiembrie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere despre curajul de a promova colecţii de literatură română într-o epocă - cea dominată de închiderea medico-sanitară reclamată de pandemia SARS-CoV-2 - deloc generoasă cu asemenea iniţative. În mod bizar, sau poate nu, viaţa, cu o expresie banală, merge înainte cu orice preţ.
Şi pentru că ficţiunea literară face parte din felul în care noi, oamenii, înţelegem să ne trăim viaţa, este absolut sanitar un gest precum acela făcut de Casa editorială Litera din Bucureşti de a lansa o colecţie de literatură română contemporană, Biblioteca de Proză Contemporană. Aceasta este coordonată de scriitoarea Doina Ruşti şi debutează cu cinci titluri: I Put a Spell on You de Allex Trușcă, Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu, Kyparissia de Alexandra Niculescu, Cuibul bufniței de Tudor Runcanu şi Paturi oculte de Doina Ruşti. Prezentă în ediţia din 21 noiembrie a emisiunii, iniţiatoarea colecţiei ne va oferi detalii despre pentada titlurilor amintite.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Horea şi anvergura internaţională a revoltei conduse de acesta, o mişcare reprimată sângeros la ordinul Împăratului Iosif al II-lea al Austriei.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la istoria jurnalisticii şi literaturii române. De aceea, să ne amintim că în urmă cu 21 de ani, la 21 noiembrie 1999, se stingea la Bucureşti un mare jurnalist şi scriitor român, cel care a transformat cronica sportivă într-un adevărat canon literar, practicând un stil flamboaiant şi seducător materializat în nemuritoare titluri, precum Ar fi fost prea frumos, Şi noi am fost pe Conte Verde, Ar-hen-ti-naa, Învingătorul lui Cruyff, Glasul roţilor de tren şi Viaţa la puls 200.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre subtilele relaţii şi întrepătrunderi între eroii literaturii române şi corespondenţii lor din marile culturi europene.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul intitulat Reţetă pentru o prăjitură de fructe şi interpretat de Horaţiu Mălăele.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Doina Ruşti (din arhiva personală), foto Biblioteca de Proza Contemporană (cu permisiunea invitatei), imagini Horea, Horaţiu Mălăele (sursa: wikipedia).