Texte şi pretexte: Şamanismul scandinav - practici, ritualuri şi mituri
08 Februarie 2020, 06:38
Emisiune live de
cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin
Protopopescu
În ediţia din 8 februarie 2020a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să pătrundem într-un univers de o profunzime spirituală specială: lumea şamanismului scandinav. Prilejul unei asemenea călătorii intelectuale? Apariţia la Editura Herald din Bucureşti a unor cărţi precum Şamanul din Nord - Practici spirituale din tradiţia nordică veche de Evelyn Rysdyk, Calea şamanului - un ghid pentru putere şi vindecare de Michael Harner şi Edda - poveşti din mitologia nordică de Snorri Sturlusson.
Invitatul ediţiei este Andreea Ionescu, un experimentat terapeut holistic, coach şi consilier de dezvoltare personală. Andreea este pasionată de domeniul şamanismului, având foarte multe retreat-uri spirituale în Amazon, Nepal şi Tibet. Împreună cu ea, vom încerca să aflăm răspunsuri la întrebări precum: Ce este șamanismul pentru omul modern? Care este rolul unui șaman în comunitate? Practicile șamanice au un rol terapeutic? Care este legătura dintre șamanism și psihoterapie? Care sunt instrumentele de lucru ale șamanului din tradiția nordică? Vom analiza peisajul cosmologic al mitologiei nordice, cu cele trei niveluri ale existenţei, practicile de modificare a stărilor de constiință, călătoria spirituală în căutarea Înţelepciunii, figurile feminine cu semnificaţia lor deosebită legată de timp, de ciclurile naturii și de puterea de a face profeţii. Ne vom referi la acele elemente care definesc saga popoarelor din nord și povestea lui Óðinn, zeul-căutător, cel care a luptat să obţină Cunoașterea prin Transformare. Alături de Andreea Ionescu este prezent în emisiunea noastră şi scriitorul Sorin Lucaci, PR al Editurii Herald.
În cadrul rubricii Respiro sportiv vom discuta despre
aşa-zisul derby al fotbalului românesc de astăzi, meciul CFR Cluj - FCSB.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un
moment semnificativ din istoria culturii naţionale, astăzi propunîndu-vă să ne
amintim de faptul că în urmă cu 104 ani, la 8 februarie 1916 (după alte surse,
pe 5 sau 6 februarie), se năştea la Cabaret
Voltaire din Zürich mişcarea dadaistă, imaginată şi ctitorită de artistul
român Tristan Tzaran (alţi istorici îi dau ca întemeietori ai curentului pe
Marcel Iancu, Hugo Ball şi Hans Arp).
În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări
istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi sceneta intitulată Reîntoarcerea de la Paris, în care
strălucesc Mircea Crişan şi Cornel Vulpe.
Foto: Sorin Lucaci şi Andreea Ionescu, coperte (prin bunăvoinţa invitaţilor şi a Editurii Herald), Tristan Tzara (sursa:wikipedia), foto afiş Cabaret Voltaire 1916 (sursa: wikipedia).