Texte şi pretexte: Poezia în cotidian: Denisa Duran
02 Octombrie 2021, 06:30
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Invitata ediţiei este poeta Denisa Duran
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Sound poetry este «poezia din sunete», o poezie experimentală apărută în cadrul Avangardei, în jurul anilor ’20, cu pionieri ai deconstrucţiei formei precum Hugo Ball, Kurt Schwitters, Raoul Hausmann, şi care, în prezent, are mai multe forme de manifestare, toate mergînd, în esenţă, pe aceeaşi idee: înlocuirea conţinutului lingvistic cu unul exclusiv sonor. Tocmai acest radicalism m-a atras şi m-a determinat s-o studiez: faptul că s-a mutat accentul de la formă la conţinut: sunetele – de diverse tipuri – sunt cele care fac poezia, şi nu invers.” (Denisa Duran).
În ediţia din 29 mai 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să ne proiectăm într-un univers liric aparte: poezia scrisa de prietena noastră, Denisa Duran. Aceasta s-a născut pe 22 august 1980 la Rădăuți. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și are un masterat interdisciplinar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul aceleiași universități, cu o teză despre sound poetry. A debutat cu volumul Pufos și mecanic (Vinea, 2003), pentru care a primit Premiul de Debut al Asociației Scriitorilor din București, urmat de: Omul de unică folosință/ Disposable People (publicat în Irlanda de Galway Print, în 2009), Sunt încă tânără (Tracus Arte, 2012, tradus și în macedoneană) și Dorm, dar stau cu tine (Charmides, 2014), considerat un volum experimental. Recent, autoarea a publicat volumul 21 de zile de fericire (Tracus Arte, 2021). Primele trei cărți au fost semnate cu numele Denisa Mirena Pișcu. Poeziile sale pot fi citite în șaptesprezece limbi.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre cele mai semnificative evenimente şi personaje ale calendarului cultural din această săptămînă, între care şi Antim Ivireanul.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la unul dintre evenimentele importante ale istoriei mondiale, aducînd în actualitate un moment de mare derută al creştinătăţii. În urmă cu 834 de ani, la 2 octombrie 1187, avea loc un eveniment considerat catastrofal în întreaga lume creştină: cucerirea de către sultanul Egiptului şi al Siriei, marele strateg militar Saladin, a unui oraş-simbol al credinţei creştine, unul deţinut vreme de 88 de ani de către cruciaţi.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale consumate pe plan internaţional .
În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom discuta despre decăderea tenisului masculin american la nivel mondial.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Actul de naştere şi interpretată de Dorina Lazăr, Radu Zaharescu şi Horia Căciulescu.
Ilustrare vizuală: Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: toate din arhiva personala), Denisa Duran (sursa: Dumitru Şchiopu, Dilema Veche, Semne bune), Antim Ivireanu, (sursa: wikipedia), foto portret Saladin (sursa: wikipedia), Andy Roddick (sursa: wikipedia), Dorina Lazăr şi Horia Căciulescu (sursa: wikipedia), Radu Zaharescu (sursa: cinemagia).