Texte şi pretexte - Optimismul filosofic: dinspre suflet, prin raţiune, către spirit.
31 Octombrie 2020, 10:52
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 12.00Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei:
„Susținând că lucrarea Epoca spiritului este un început, dat fiind că este nevoie ca unele teme și probleme să fie aprofundate în cercetări viitoare, să notez, împreună cu Nicolae Steinhardt, că vremurile pe care le trăim, inclusiv în 2020, în plină pandemie de coronavirus, sunt deosebit de provocatoare și că omul are nevoie de bunătate, înțelepciune și înțelegere.” (Adrian Niţă).
În ediţia din 31 octombrie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere asupra felului cum gândirea filosofică românească de astăzi priveşte raportul dintre suflet-raţiune-spirit. Din unghiul de vedere al acestei tripartiţii categoriale, una care poate reflecta evoluţia metafizică a fiinţei omeneşti, putem înţelege în ce măsură ne putem raporta la om în termeni de evoluţie-progres sau involuţie-regres. Potrivit invitatului nostru special, filosoful Adrian Niţă, conferenţiar universitar doctor şi cercetător în cadrul Institutului de Filosofie al Academiei Române, autorul lucrării Epoca spiritului, omenirea ar fi intrat în ceea ce domnia sa numeşte era spiritualităţii depline, una de sinteză a celor mai de seamă realizări intelectuale din istoria umanităţii, ceea ce implică şi o imensă responsabilitate morală din partea societăţii şi a omului. Dar oare aşa stau lucrurile cu adevărat? Progresul reflexiv şi supradezvoltarea tehnologică coincid oare şi cu o dezvoltare de ordin etic a insului uman? Întrebări deschise...
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, va aborda problema unor decizii istorice care au schimbat orizontul de aşteptare al societăţii umane.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la istoria filosofiei româneşti. De aceea, competiţia noastră aduce în prim-plan un mare gânditor român, care s-a remarcat ca un adevărat metafizician al limbajului, cel care vedea lumina zilei la Bucureşti în urmă cu 100 de ani, la 31 octombrie 1920. Cel cunoscut şi sub apelativul de Ricu a scris câteva cărţi de reală subtilitate, precum Homo loquens, Tensiunea gândirii, Ideea vine vorbind, Tensiunea gândirii,Înţelesuri iudaice, Realitate şi limbaj.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre câteva articole scrise de Ion Vinea pe teme radiofonice în anii 1930, cam la doi-trei ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radio.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom dezbate pe tema turbulenţelor pe care le înregistrează clubul de fotbal Barcelona, după demisia lui Josep Maria Bartomeu din funcţia de preşedinte al marelui club catalan.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul intitulat Cu ce? şi interpretat de regretatul Constantin Tănase.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Adrian Niţă (din arhiva invitatului), foto coperte (mulţumim invitatului), foto Henri Wald (foto de pe blogul fiicei sale, Ruxandra Wald), foto coperte, Constantin Tănase (sursa: wikipedia).