Texte şi pretexte: Lumea, călătoriile, poveştile: universul lui Brad Florescu
29 Ianuarie 2022, 11:26
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „... După mine, adevărata civilizaţie nu este acea reglementată la sînge de legi. O societate cu-adevărat civilizată are foarte puţine legi care să regleze relaţiile dintre oameni, dintre aceştia şi instituţii. Cuvîntul dat, simpla strîngere de mînă, privirea deschisă în faţă ar trebui să fie de ajuns. Nu este, nu mai este în Lumea Veche şi nici în cea care, deşi la început Nouă, acum s-a învechit ceva de speriat. Am ales să mă stabiliesc în Thailanda deoarece am descoperit acolo acest gen de civilizaţie autentică. Sigur, e o ţară magnifică, dar calitatea naturii umane m-a impresionat cu precădere” (Brad Florescu).
În ediţia din 29 ianuarie 2022 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să ne proiectăm în lumea imaginară a poveştilor culese, migălite şi rescrise de Brad Florescu, un publicist veteran, dar un scriitor debutant cu un minunat volum adresat copiilor (şi nu numai...), apărut la Editura Frontiera din Bucureşti şi intitulat Ce a făcut marchizul când a aflat. Om umblat prin lume şi dat cu lumea, domnia sa este un interlocutor şarmant, viu, efervescent, dotat cu simţul umorului, dar şi al autoironiei. În ediţia de faţă a emisiunii noastre Brad Florescu ne va vorbi despre relaţia dintre realitatea multiformă a diferitelor ţări şi culturi cu care a interacţionat şi minunatul univers al poveştilor şi pildelor de pe mapamond. Fondator al blogului Tedoo.ro, unul dintre primele portaluri românești de călătorii, Brad Florescu este un autentic călător-povestitor.
Născut în 1974, domnia sa a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în 1997. A lucrat în radio, televiziune și publicitate din perioada liceului și până în 2009, când s-a mutat în Regatul Thailandei pentru a se dedica adevăratei sale pasiuni: călătoriile. Brad a călătorit intensiv și a publicat reportaje din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, din Columbia pînă în insulele Pacificului și din Zanzibar pînă în China sub-himalayană.
A cîștigat numeroase premii naționale și internaționale pentru blogging și fotografie. Este pasionat de muzică, istorie, antropologie și lingvistică. Deși este un nume vechi în publicistica românească, Brad Florescu își face debutul editorial abia acum cu un volum despre poveștile lumii, în seria «Frontiera Clasic»: Ce a făcut marchizul când a aflat. Scriitorul nostru este căsătorit și are un băiețel, Ilie, căruia îi este dedicată această carte. Apariţia copilului i-a schimbat întreaga perspectivă asupra lumii şi este fericit că s-a întîmplat aşa...
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre doi iluştri români, istoricul Gheorghe I. Brătianu şi mareşalul Constantin Prezan.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la unul dintre marii scriitori francezi din secolul al XIX-lea. În urmă cu 156 de ani se năştea la Clamecy, în provincia franceză Bourgogne-Franche-Comté, acest important autor francez, care a publicat romane cu mare influenţă în viaţa literară a epocii, în genul Jean-Christophe şi Inimă vrăjită, semnînd şi biografii ale unor ilustre personalităţi artistice precum Michelangelo, Tolstoi şi Beethoven. El l-a descoperit şi promovat în viaţa literară franceză pe românul Panait Istrati, în ale cărui povestiri a anticipat un narator de geniu. În anul 1915 acest artist al cuvîntului avea să primească Premiul Nobel pentru literatură.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale consumate pe plan internaţional .
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu ne va vorbi despre chenzina australă la tenis, despre turneul de la Melbourn, ajuns în faza finalelor.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul muzical intitulat Doi soţi model şi interpretat de Radu Zaharescu şi Horia Şerbănescu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, foto Brad Florescu (sursa: arhiva personală), foto coperte (sursa: Editura Frontiera), foto Gheorghe Brătianu, Constantin Prezan şi Romain Rolland (sursa: wikipedia), foto Rafael Nadal (sursa: wikipedia), foto Marin Moraru şi Dem Rădulescu (sursa: wikipedia), Horia Şerbănescu şi Radu Zaharescu (sursa: arhiva Teatrului Constantin Tănase).