Texte şi pretexte: Literatura de ficţiune la vreme de pandemie. Invitata ediţiei este scriitoarea Doina Ruşti
22 Mai 2021, 07:05
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Biblioteca de Proză Contemporană a Editurii Litera din Bucureşti a venit în mod firesc, după ani mulți în care am citit texte primite de la scriitori pe care nu-i văzusem niciodată, multe dintre ele interesante, excelent scrise, încît îmi părea rău că nu puteam să le sprijin altfel decît printr-o recomandare convențională, nefolositoare de multe ori. Acesta a fost un punct de pornire. Dar, pe măsură ce se contura ideea unei colecții, realizam că mă alătur unui vis comun, unei părți importante a vieții – care este cultura națională.“ (Doina Ruști)
În ediţia din 22 mai 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere despre curajul de a promova colecţii de literatură română într-o epocă ‒ cea dominată de închiderea medico-sanitară reclamată de pandemia Sars-Cov-2 ‒ deloc generoasă cu asemenea iniţative. În mod bizar, sau poate nu, viaţa, cu o expresie banală, merge înainte cu orice preţ.
Şi pentru că ficţiunea literară face parte din felul în care, noi, oamenii, înţelegem să ne trăim viaţa, este absolut sanitar un gest precum acela făcut de casa editorială Litera din Bucureşti de a lansa o colecţie de literatură română contemporană, Biblioteca de Proză Contemporană. Aceasta este coordonată de scriitoarea Doina Ruşti. În această ediţie ne propunem să continuăm dialogul cu prietena noastră plecînd de la alte cîteva noi titluri apărute în cadrul colecţiei pe care o coordonează. Între acestea, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu şi Iisus din întuneric de Radu Găvan.
Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unor semnificaţii legate de ziua hramului Mînăstirii Cozia.
Concursul ediţiei se referă, fireşte, la un personaj ilustru al istoriei universale. Astfel, în urmă cu 1684 de ani, la 22 mai 337 după Hristos se stingea un împărat roman care avea să confere, prin reformele sale religioase, un statut aparte, universalist, unei credinţe monoteiste apărute în Orient şi care va deveni, dintr-o sectă obscură, a sclavilor, declasaţilor şi matroanelor din clasa medie romană, o religie cu amplitudine planetară. Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus este numele acestui monarh, iar întrebarea este legată de biografia acestuia.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale internaţionale.
După luni de absenţă din circuitul ATP legendarul campion elveţian Roger Federer a revenit în competiţii, la Geneva, pe zgură, pierzînd însă din primul tur. Iată tema rubricii Respiro sportiv.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Meditaţiile şi interpretată de Toma Caragiu şi Marin Moraru.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), Doina Ruşti (sursa: wikipedia), coperte (mulţumim editurii), foto statuia lui Constantin cel Mare (sursa: wikipedia), Roger Federer (sursa: wikipedia) Toma Caragiu şi Marin Moraru (sursa: wikipedia), foto Mînăstirea Cozia (sursa: wikipedia).