Texte şi pretexte: Egiptul, eterna fascinaţie. Invitatul ediţiei este realizatorul radio Valentin Protopopescu
13 Noiembrie 2021, 07:11
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Istoria s-a născut în Egipt. Pe malurile Nilului circulă şi astăzi o zicală, extrem de îndrăgită de localnici: toată lumea se teme de timp, iar timpul se teme de piramide... Cum să nu rămâi fascinat de istoria, cultura şi civilizaţia acestui popor atît de creativ, atît de rezistent, care de cinci milenii se încăpăţînează să supravieţuiască? Şi cum să nu-ţi doreşti ca măcar o dată în viaţă să te aperi de căldura soarelui la umbra Marii piramide a lui Keops sau să meditezi privind minunatele hieroglife pictate pe coloanele Templului lui Ra din Karnak? .” (Valentin Protopopescu).
În ediţia din 13 noiembrie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să păşim pe urmele marilor civilizaţii antice. La modul propriu, vom călători, graţie realizatorului radio Valentin Protopopescu, prin Egiptul faraonilor şi al marilor preoţi, parcurgînd distanţa dintre Theba, astăzi Luxor, şi Memphis, astăzi Cairo. O excursie intelectuală a prilejuit unuia din realizatorii emisiunii Texte şi pretexte şansa de a afla la faţa locului multe dintre secretele şi tainele vechii culturi egiptene, dar şi destule aspecte care definesc prezentul acestui stat de cinci ori milenar. De la Ramses al II-lea, trecînd prin Tutankhamon, Cleopatra a VII-a, califii fatimizi, Muhammad Ali, regele Faruk, Nasser şi El Sissi, o întreagă istorie se cuvine a fi descoperită... cu minunile, momentele tragice, clipele de triumf dar şi de cădere ale unui popor binecuvîntat, plin de calităţi, dar şi vitregit de o geografie nu foarte generoasă, cu excepţia Nilului.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre victoria de la Posada, evocînd în treacăt şi viaţa Sfîntului Augustin.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la unul dintre personajele importante ale istoriei mondiale, aducînd în actualitate personalitatea unui adevărat mecena în planul descoperirilor geografice. Astfel, la 13 noiembrie 1460 se stingea la Sagres, în regiunea Douro din Portugalia, unul dintre fraţii regelui, prinţ de Portugalia, un om care nu a pus niciodată piciorul pe un vas de croazieră dar a stimulat fantastic, prin bani, influenţă şi protecţie marile călătorii lusitane de-a lungul Africii, către mult-visatele Indii. Acesta, spirit vizionar, a înfiinţat un observator astronomic şi o şcoală de navigaţie la Sao Vicente. Cabral, Gil Eanes, Pedro de Sintra, Bartolomeu Dias şi Vasco da Gama nu ar fi reuşit fără sprijinul acestui pionier al Renaşterii portugheze.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale consumate pe plan internaţional.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom discuta despre genunea psihică în care pare că se afundă campioana engleză Emma Raducanu.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Confruntarea şi interpretată de Marin Moraru şi Dem Rădulescu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: toate din arhiva personala), foto din Egipt (sursa: arhiva personală a invitatului), foto Henric Navigatorul (sursa: wikipedia), foto Batalia de la Posada, Sf. Augustin (sursa: wikipedia), foto Emma Răducanu (sursa: wikipedia), foto Marin Moraru şi Dem Rădulescu (sursa: wikipedia).