Texte şi pretexte: Editurile în pandemie. Astăzi, grupul editorial Trei
07 Noiembrie 2020, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Pandemia înseamnă foarte multe lucruri rele şi unul singur bun: faptul că lumea are mai mult timp pentru sine. Cel mai bun instrument de rezistenţă într-o închidere socială radicală este lectura. Pentru editori aceasta este o veste bună.” (Magdalena Mărculescu).
În ediţia din 7 noiembrie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere cu privire maniera în care editurile din România reuşesc (sau nu) să reziste economic pe o piaţă din ce în ce mai sugrumată de absenţa măsurilor coerente ce ar trebui să fie luate de centrul administrativ. Pandemia înseamnă nu numai suferinţă şi pierderi de vieţi omeneşti, ci şi îngustarea sectorului productiv. Aspectul acesta vizează şi măruntul domeniu editorial românesc, acum mult diminuat. Cum se descurcă editurile în acest prezent sumbru pentru orizontul cultural?
În această ediţie a emisiunii Texte şi pretexte stăm de vorbă cu Magdalena Mărculescu, director editorial al grupului Trei, una dintre marile edituri naţionale. Domnia sa ne va vorbi despre strategia de marketing, despre comunicarea cu cititorii, despre tipologia titlurilor propuse publicului la vreme de pandemie. Şi pentru că Magdalena Mărculescu se află la Londra, o vom chestiona şi cu privire la stările de lucruri sanitare din capitala Marii Britanii.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, va aborda problema sfârşitului Primului Război Mondial, o chestiune deloc simplă, deloc evidentă.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la istoria universală. Şi pentru că ne aflăm într-un moment al alegerilor americane, să ne amintim că în urmă cu 76 de ani, la 7 noiembrie 1944, un preşedinte american stabilea un record imposibil de bătut - câştiga al patrulea mandat de preşedinte. După acest eveniment, numărul de mandate a fost redus la două unităţi. Acest personaj a pus pe picioare economia americană după crahul din 1929 şi a condus America în lupta contra lui Hitler şi a Imperiului nipon.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre amânarea marilor premii literare franceze, cu excepţia distincţiei Médicis.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom dezbate pe tema recordului de 1000 de victorii la simplu în circuitul ATP, record înregistrat de Rafael Nadal la turneul de la Paris-Bercy.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Confruntarea şi interpretată de Dem Rădulescu şi Marin Moraru.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Magdalena Mărculescu (din arhiva invitatului), foto coperte (mulţumim invitatului), Dem Rădulescu şi Marin (sursa: wikipedia).