Texte şi pretexte ‒ Kyudo sau arta zen de a trage cu arcul. Invitat,Traian Dascălu, 5 dan, Asociaţia Română de Kyudo
20 Martie 2021, 06:00
Citat din cartea lui Eugen Herrigel, motto al ediţiei: „Prin tragerea cu arcul în sens tradiţional, respectată ca artă şi onorată ca patrimoniu naţional, japonezul nu înţelege un sport, ci, oricât de ciudat putea părea la început, el vede un ritual religios... în mod fundamental, arcaşul aspiră către sine, putând reuşi chiar să se ţintească (spiritual vorbind) pe sine.” (Zen în arta arcului japonez)
În ediţia din 20 martie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie fascinantă în lumea unei discipline zen din Japonia, kyudo sau arta arcului japonez. Pretext ne este excelenta ediţie a cărţii scrise de germanul Eugen Herrigel, Zen în arta arcului japonez, volum bogat ilustrat şi apărut în ediţie bilingvă română-engleză la Casa Pro Cultura din Bucureşti în traducerea semnată de Mihaela Pelteacu şi Alexandra Purchinescu, coordonatorul ediţiei fiind Ovidiu Gyarmath, preşedintele Asociaţia Române de Kyudo. Invitatul emisiunii din 20 martie este domnul Traian Dascălu, un eminent sensei, bun cunoscător al acestui domeniu zen. Domnia sa ne va argumenta de ce în Japonia tirul cu arcul devine, sub atingerea zenului, o disciplină spirituală esenţială, contribuind nu atât la obţinerea unor performanţe sportive, cât la desăvârşirea personală şi a relaţiei cu lumea şi cu eternitatea. De fapt, cel mai bine putem înţelege acest fenomen urmărind procesul de transformare a unei discipline războinice, kyujutsu, care devine kyudo, trecând de la condiţia unei tehnici de luptă letale la statutul de artă marţială destinată autoperfecţionării personale.
Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unui important personaj din istoria modernă a Franţei, unul care a influenţat foarte mult Unirea Principatelor Române.
Concursul ediţiei se referă la un moment din istoria universală. În urmă cu 206 ani, la 20 martie, un gigantic personaj istoric intra în Paris în fruntea unei armate de 140.000 de oameni, inaugurând ceea ce cronicarii au numit Cele 100 de zile. Acesta va fi orizontul nostru de interes.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai recente întâmplări semnificative din literatura apuseană. Una dintre acestea, un scandal generat de intruziunea scelerată a reţelelor sociale într-un banal act de traducere a poeziei.
După victoria de la Marsilia, tenismenul rus Daniil Medvedev a urcat pe locul doi în ierarhia computerizată ATP. Este o întâmplare cu tâlc, căci de foarte multă vreme nu s-a mai întâmplat ca un alt sportiv să se insinueze în blocada instituită de cei mai mari jucători din istorie. Iată tema rubricii Respiro sportiv.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Negustoria lui Mardare şi interpretată de Silviu Stănculescu, Dan Condurache, Adriana Trandafir şi Marian Hudac.
Emisiunea Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu o puteți asculta sâmbătă, 20 martie 2021, ora 12.00, la Radio România Cultural.
Ilustrare vizuală: foto Traian Dascălu (sursa: arhiva personală), foto coperte (sursa: Editura Pro Cultura), foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto afiş Traduire (sursa: Pinterest), foto Daniil Medvedev (sursa: Wikipedia), foto postură kyudo (sursa: Wikipedia), foto Eugen Herrigel (sursa: Tagesspiel), foto Alexandre Walewski (sursa: Wikipedia).