Texte şi pretexte ‒ Dragostea în vremea noului coronavirus: despre literatură şi viaţă
06 Martie 2021, 06:30
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Se luminase la față, cu gândul la puzderia de copii ai străzii, pe care îi cunoștea prea bine. O așteptau la colț de stradă să iasă din spital, cu mâna întinsă, știind că le dă câte ceva de fiecare dată, mâncare, bani, până și șervețele umede ori medicamente. Copii sărmani, fără părinți, fără noroc și fără niciun viitor, veniți pe lumea asta nedreaptă doar ca să sufere! Bine că mai veneau organizațiile astea caritabile din străinătate să ducă ajutoare și cadouri de Crăciun în casele de copii și în adăposturi: încălțăminte, haine groase, mâncare și dulciuri… bucurii de-o clipă pentru suflete părăsite...” (Ioana Drăgan)
În ediţia din 6 martie 2021a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o discuţie sinceră cu scriitoarea Ioana Drăgan despre literatură şi legătura ei cu viaţa. Pretextul dialogului nostru radiofonic? Recenta apariţie a romanului său Gripa. O poveste de Crăciun, volum publicat la Editura Tracus Arte din Bucureşti.
Cât este visare şi cât este realitate, cât reverie şi proiecţie şi cât întâmplare efectivă şi fapt de existenţă într-o operă de ficţiune? Cât de mult contează locul şi momentul în care scriitorul îşi elaborează povestea? Cât este fragment de memorie personală şi cât este pură fabulaţie într-un roman? Iată întrebări la care invitata noastră va încerca să răspundă.
Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea o celebrare mnezică a unor personalităţi feminine care au devenit muzele unor mari creatori renascentişti.
Concursul ediţiei se referă la istoria universală a artelor plastice. Una dintre capodoperele lui Michelangelo, comandată de ambasadorul francez pe lângă Suveranul Pontif şi aflată în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican, a fost mutilată cu lovituri de ciocan pe 21 mai 1972 de un scelerat maghiar pe nume Laszlo Toth. Întrebarea ediţiei provine din acest orizont.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre scriitorul britanic Kazuo Ishiguro, care are o opinie foarte interesantă cu privire la autocenzura tinerilor scriitori și la nevoia libertății de exprimare.
În tenisul profesionist masculin, lucrurile se schimbă cu mare viteză. Ca răspuns la înfiinţarea unui nou sindicat al tenismenilor (PTPA), Asociaţia Tenismenilor Profesionişti (ATP) oferă o soluţie pentru ajutorarea financiară a sportivilor în pandemia de COVID 19.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Interviul şi interpretată de Horaţiu Mălăele şi Dem Rădulescu.
Ilustrare vizuală: foto Ioana Drăgan (sursa: arhiva personală), foto coperte (sursa: arhiva autorului), foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto Pietà (sursa: Wikipedia), foto (sursa: Wikipedia).
Emisiunea live de cultură urbană, istorie şi divertisment Texte şi pretexte, realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu, o puteți urmări sâmbătă, 6 martie 2021, de la ora 12.00, la Radio România Cultural.