Texte şi pretexte: Cărţile, speranţa oamenii...
26 Martie 2022, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Mi-a plăcut întotdeauna să citesc. Cărţile au fost lumea mea încă de la o vîrstă foarte fragedă. În casa părinţilor mei erau multe cărţi şi eu am descoperit gustul lecturii pe cînd eram foarte mică. Nu e întîmplător faptul că astăzi sînt poetă şi că mă ocup cu redactarea de carte. De cînd mă ştiu pentru mine cuvîntul a fost în centrul universului. Din aceste motive, orice tîrg de carte, chiar şi acum, cînd războiul bate la uşă, sau poate mai ales acum sînt extrem de fericită că particip alături de colegii mei de la Editura Paralela 45 la Tîrgul «Gaudeamus» de la Craiova, un prilej de a ne oferi cărţile, de a discuta cu oameni din public şi cu alţi colegi de la alte edituri.” (Diana Iepure)
În ediţia din 26 martie 2022 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vorbim despre cărţi. În aceste zile cînd omenirea trăieşte emoţii cumplite şi în care ordinea mondială actuală pare pusă extrem de serios sub semnul întrebării, generînd angoasă şi teroare, a vorbi despre cărţi poate fi un act sanitar, o cale de a ne elibera de sub cumplita apăsare a războiului. Tîrgul de carte „Gaudeamus” organizat în Cetatea Banilor ne oferă un intermezzo de serenitate, bucurie şi dialog. Tovărăşă de discuţie ne este poeta Diana Iepure, prezentă la Craiova ca reprezentantă a Editurii Paralela 45. Domnia sa ne va prezenta o parte din oferta de carte a editurii menţionate.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre J. S. Bach şi A.D. Xenopol.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii universale: pe 26 martie 1911, se năştea la Columbus, Mississippi, un mare dramaturg, romancier şi poet american, laureat în două rînduri al prestigiosului Premiu Pullitzer, în 1948 şi 1955. Piesele sale de teatru au fost o mină de aur pentru Hollywood, dacă e să ne gîndim la ecranizări celebre precum Un tramvai numit dorinţă, Pisica pe acoperişul fierbinte, Vară şi fum, Dulcea pasăre a tinereţii şi Noaptea iguanei, regizori şi actori de renume avînd partituri remarcabile în opere inspirate de piesele acestuia, indiferent că ne referim la Elia Kazan, John Huston, Marlon Brando, Paul Newman şi Richard Burton.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu ne va vorbi despre cel mai bizar eveniment tenisistic al anului, retragerea la doar 25 din ani a autoritarei lidere mondiale, australianca Ashleigh Barty.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Murături şi interpretată de Sanda Toma şi Marin Moraru.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), foto J.S. Bach şi A.D. Xenopol (sursa: wikipedia), foto Diana Iepure (sursa: arhiva invitatului), foto Tennessee Williams (sursa: wikipedia), foto afiş Un tramvai numit dorinţă (sursa: wikipedia), foto Ashleigh Barty (sursa: wikipedia), foto Sanda Toma şi Marin Moraru (sursa: wikipedia).