Texte şi pretexte: Ascultători la microfon: George Scripcariu şi povestea creştinilor din Japonia
19 Iunie 2021, 07:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Invitatul ediţiei este domnul George Scripcariu din Bucureşti, care a studiat limba şi cultura japoneză la Şcoala Iezuiţilor din Shibuya, Tokyo, a predat limba română la centrul de training al Ministerului nipon de Externe şi a lucrat într-o agenţie de publicitate din Tokyo.
Citat din spusele domnul George Scripcariu, motto al ediţiei: „Istoria creştinării japonezilor nu este doar despre succesele misiunilor iezuite şi ale navigatorilor lusitani. Acest fapt istoric reflectă mai curînd disponibilitatea mentală a niponilor de a îmbrăţişa un monoteism ce răspundea profundei lor nevoi de a iubi aproapele şi de a depăşi dura apartenenţă de castă.”
În ediţia din 19 iunie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o nouă călătorie prin sistemul reprezentat de cultura şi civilizaţia japoneză. De această dată, obiectivul nostru este de înţelege complexul fenomen al creştinării japonezilor de către călugării misionari portughezi din Ordinul Iezuit. Un proces anevoios, dar care a primit coordonate foarte ample, încît primul shogun din casa Tokugawa a iniţiat prigoana contra comunităţilor de kakurekirishtan, o iniţiativă ce avea să culmineze cu martirajul de la Nagasaki. Un radioascultător destoinic, domnul George Scripcariu din Bucureşti, care a trăit în Japonia şi nutreşte o pasiune năvalnică pentru fenomenul cultural nipon, ne va vorbi despre acest episod istoric destul de puţin cunoscut în România.
Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea evocarea unor personaje de mare anvergură istorică, precum istoricul Nicolae Iorga.
Concursul ediţiei se referă la un imens scriitor spaniol contemporan. Născut la Barcelona în 1964, s-a stins ca urmare a unui cancer la 19 iunie 2020, la Los Angeles, acolo unde trăia din 1993, scriind scenarii de film pentru studiourile de la Hollywood. Îndrăgostit de urbea sa natală, Barcelona, acest artist al scrisului a semnat romane minunate, a căror acţiune are ca scenă de desfăşurare bătrînul oraş de la Mediterană. Printre titlurile sale de notorietate se numără Umbra vîntului, Marina, Jocul îngerului, Prizonierul cerului şi Labirintul spiritelor.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale internaţionale.
În turneul de la Halle, legendarul campion elveţian Roger Federer a fost eliminat prematur, în turul secund, de un canadian de 20 de ani, Félix Auger-Aliassime. A venit oare clipa ca Mister Perfect să se retragă, acum, cînd e aproape de a împlini 40 de ani? Iată tema rubricii Respiro sportiv.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul intitulat Reţetă pentru salata de fructe... şi interpretat de Horaţiu Mălăele.
Ilustrare vizuală: foto George Scripcariu (sursa: arhiva personală), personaje şi scene din istoria creştinismului nipon (sursa: wikipedia), Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), Carlos Ruiz Zafón (sursa: wikipedia), Roger Federer (sursa: wikipedia),