Texte şi pretexte: Arta scrisului în pandemie: regres sau maturizare? Invitata ediţiei este plasticiana şi scriitoarea Alina Gherasim
13 Februarie 2021, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
Sîmbătă, 13 februarie 2021, ora 12.00
Citat din roman, motto al ediţiei: „Adorm cu gîndul la Izumi și la lumea fantastică despre care mai bine nu povestesc nimănui și mă cuprind visele cele mai ciudate în care sînt o bucată de carne macerată într-un borcan cu o substanță verzuie. Subconștientul e nemilos în vise și ne leagă de suferințele oamenilor din toate vremurile și de oriunde, chinul colectiv e mult mai mare dar îl presimt ca pe ceva salvator. Cred că se încheie o epocă, s-au mai încheiat și altele, dar finalul, ah, finalul, cu panta lui abruptă de tobogan lucios îmi prăvălește ființa și mă forțează să gîndesc repede, să simt mult, să mă accelerez, iar eu nu vreau. În lumea lui Izumi nu e așa, acolo am mai mult timp și foarte, foarte mult spațiu, acolo timbrele sînt aerisit desenate și florile miros discret, albina are de lucru și nu e istovită niciodată. În lumea lui Izumi e loc pentru toți, ființele nu se ciocnesc, se invită elegant unele pe celelalte cedînd spațiu ori de cîte ori e nevoie, cu o aplecare de cap, cu un ton moderat și fin.” (Piaţa Trapez, Alina Gherasim)
În ediţia din 13 februarie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o provocatoare călătorie intelectuală. În faţa noastră se deschide o lume fascinantă, amestec subtil de vis şi realitate, mixaj rafinat de reverie şi anamneză. Pe scurt, vă provocăm la o nouă incursiune în universul ficţiunii pure, ca modalitate de a evada din realismul crunt şi pedestru al lumii resetate de pandemia noului coronavirus. De această dată, una prin zona de interfaţă, de întrepătrundere a două universuri aparent distincte: orizontul plastic şi lumea literaturii. Călăuză ne va fi Alina Gherasim, fiica regretatului plastician Marin Gherasim. Alina se dovedeşte un creator ajuns la vîrsta maturităţii depline, cu acces la o expresivitate originală, manifestată atît plastic, cît şi literar. Practic, Alina Gherasim şi-a creat propriul ei limbaj coloristic şi retoric, scriind de parcă ar picta şi pictînd de parcă ar nara. Invitata noastră abia ce a sfîrşit un nou roman, Piaţa Trapez, o carte care a văzut lumina tiparului la casa editorială Oscar Print din Bucureşti.
Dar dezbaterea noastră nu va fi una exclusiv punctuală, căci vom aduce în discuţie şi opiniile Alinei Gherasim cu privire la condiţia intelectualilor români la vreme de pandemie. Noua zodie în care evoluăm ne-a obligat să ne adaptăm la rigoarea canoanelor medicale şi să integrăm o sumă de restricţii şi interdicţii sociale. Lumea culturală, la fel ca alte domenii economice şi profesionale, a fost şi ea afectată de închiderea reclamată de adaptarea la condiţiile presupuse de pandemia noului coronavirus. Cum s-au descurcat artişii români în asemenea circumstanţe? Închiderea şi izolarea au fost condiţii prielnice creaţiei sau au afectat-o? Iată întrebările ce ne vor orienta discuţia.
Memoria între ghilimele îi prilejuieşte lui Răzvan Dolea o evocare a temeiului creştin pe care s-a fundat civilizaţia europeană.
Concursul ediţiei se referă la o pagină decisivă pentru istoria naţională. În urmă cu 172 de ani mitropolitul Andrei Şaguna conducea la Viena delegaţia românilor din Ardeal ce avea ca sarcină să înfăţişeze împăratului Franz Josef un document esenţial pentru apărarea drepturilor acestora, Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina. Întrebarea ediţiei se referă la miza acestui document.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimile evenimente relevante din spaţiul intelectual apusean.
În timpul desfăşurării primului turneu de Grand Slam al sezonului, cel de la Melbourne, un Respiro sportiv este binevenit, mai ales că în prima săptămînă de concurs s-au înregistrat numeroase rezultate surprinzătoare.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Mustăria şi interpretată de Marin Moraru, Dem Rădulescu şi Radu Zaharescu.
Ilustrare vizuală: foto Alina Gherasim (sursa: arhiva personală), foto coperte (sursa: arhiva autorului), foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (din arhiva personală), foto Andrei Şaguna (sursa: wikipedia), foto logo Australian Open (sursa: Pinterest), foto Dem Radulescu (sursa: wikipedia), foto Marin Moraru (sursa: wikipedia), foto Radu Zaharescu (sursa: Cinemagia).