Şcoala ideală, un proiect cu caracter special derulat în cadrul ediţiei online 2020 a Târgului Gaudeamus - Radio România
10 Noiembrie 2020, 06:33
Radio România Cultural şi celelaltePosturi ale Radio România le propun şcolilor din lumea educaţională românească, participarea într-un concurs online desfăşurat sub egida Gaudeamus online.
Portofoliile trimise de instituţiile selectate vor fi încărcate pe plaftorma www.gaudeamus.ro şi pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus, fiecare fiindungrupaj de materiale alcătuit din scurte filme video, înregistrări audio, fotografii şi testimoniale ale elevilor şi profesorilor care-şi doresc o instituţie şi un proces şcolar perfomante, chiar şi în vremuri de pandemie.
Pentru cele mai bune portofolii, Gaudeamus şi Radio România acordă recompense importante:
Marele Premiu - constă în suma de aproximativ 10.000 lei, oferită de Radio România. Stabilirea câștigătorului se va face pe baza voturilor pe care le vor acorda reprezentanţii posturilor care participă la proiect, cu mențiunea că niciunul nu-l poate vota pe concurentul propus.
Premiul participanților – are consistenţa unui pachet de cărți şi materiale educaționale oferite de către participanții-editori la această ediție şi va fi stabilit pe baza votului reprezentanților lor.
Premiul publicului - se acordă pe baza votului derulat pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus;
Perioada de depunere a portofoliilor este între 9 – 15 noiembrie, iar între 16 – 29 noiembrie vor fipublicate și promovate materialele trimise de concurenți. Tot în acest interval de timp, portofoliile vor primi voturile de la editori şi public. La finalul lunii noiembrie, cele mai bune proiecte vor fi recompensate.
Radio România Cultural a optat pentru participarea Şcolii Gimnaziale nr.95 din sectorul 3 al Capitalei.Este o şcoală care funcţionează într-o clădire de patrimoniu, primele cursuri desfăţurându-se în 1893. Deşi se află situată relativ aproape de Piaţa Unirii şi Biblioteca Naţională, Şcoala Gimnazială nr.95 se află într-o zonă în care trăiesc familii cu un nivel social de risc ridicat. Este o instituţie de învăţământ care pregăteşte absolvenţi în programul A doua şansă gestionat de Ministerul Educaţiei. Aici predau profesori tineri şi entuziaşti, dar şi cu dascăli maturi care-au reuşit, datorită pasiunii pentru profesie, să schimbe în bine, multe destine.
Şcoala ideală în pandemie ne poate arăta numeroşi profesori din toată ţara care-şi investesc timpul liber creând exerciţii speciale, care suportă costurile materialelor didactice şi tehnologice din buzunarul propriu. E o şcoală ideală în care elevii şi părinţii învaţă împreună de pe pliante xeroxate pentru că nu au manuale sau auxiliare, nu-şi permit tablete şcolare, nu dispun de acces la tehnologie sau curent electric. Dar toţi aceştia, mentori şi discipoli, predau şi învaţă după puterile lor pentru că educaţia este primul pas spre construirea unei civilizaţii.
Mirela Nicolae