Repere spirituale la Radio România Cultural: Daniela Rei Vișan în dialog cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
23 Decembrie 2018, 06:00
” Ceea ce vă grăiesc la întuneric, spuneți la lumină și ceea ce auziți la ureche, propovăduiți de pe case.
Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheenă.
Au nu se vând două vrăbii pe un ban? Și nici una nu va cădea pe pământ fără știrea Tatălui vostru.
La voi și perii capului, toți sunt numărați. Așadar nu vă temeți; voi sunteți cu mult mai de preț decât păsările.
Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri.”
Evanghelia după Matei cap.10.27-10.32
Duminică 23 decembrie 2018, de la ora 22,20-23,00, la Radio România Cultural, vă propunem un subiect care a stârnit, rând pe rând, admirație, bucurie, sau nemulțumiri și critici vehemente. Este vorba despre Caterala Neamului, dedicată eroilor români căzuți pe toate câmpurile de luptă. După cum mărturisea Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române :
” Comemorarea făuritorilor Marii Uniri constituie o ofrandă de recunoștință, dar și prilej pentru generația actuală de a cunoaște mai bine virtuțile lor, de a le prețui și a le pune în valoare prin chipuri de lumină și întărire spirituală pentru viața și lucrarea Bisericii de astăzi.”
Președintele Academiei Române, domnul Ioan-Aurel Pop sublinia:
”cea mai înaltă școală și cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului.”
”Vindecarea odraslelor umane de ignoranța minții ( întunecime) și de bolile trupești ( suferință fizică) nu se face numai în școlile instituționalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci și în biserici.”
Școlile care s-ar fi putut construi, spitalele care ar fi putut să fie construite, au fost principalele contraargumente ale celor care au criticat vehement acest proiect, înainte ca prima piatră să fi fost sfințită.
Puțini au vorbit însă de spitalele modernizate, dar fără medici,-pentru că peste 18.000 au plecat deja, despre copiii care abandonează școala, la numai 15 ani, pentru că ”învățătura nu mai aduce bani”, de familiile despărțite, de bătrânii uitați sau de cele 5 milioane de români plecați cu disperare în cele patru zări, pentru că aici prezentul dar și viitorul par întunecate, fără speranță.
Și mai puțini critici ai Catedralei au vorbit despre cioturile de autostradă mai scumpe și mai proaste decât oriunde în lume, despre copii și adolescenții derutați, vulnerabili, cu părinții departe, părăsiți aproape în ” Babilonul” mediatic ce le tulbură mintea și le întinează sufletul.
Cel mai adesea imaginile promovate de societatea românească seamănă cu personajele unui teatru absurd, cu oameni care se urăsc, lacomi, needucați, cu vedete gonflabile care fac orice pentru bani sau pentru a sta sub lumina reflectoarelor.
Am fost învățați ani de zile cu puțin, cu mizerie și minciună, cu teamă și neîncredere, cu foame și întuneric. Când în sfârșit am fi putut deveni liberi, întunericul din noi a sporit, curioși sau derutați, cu busola pierdută și izvoarele secate.
Am sărbătorit un Centenar împuținat, încovoiat de nepăsare, uitare, întunecare a minții și a puterilor sufletești. La 30 de ani de la căderea comunismului, Catedrala Neamului pare să fie singurul proiect care poate să vorbească lumii întregi despre bună-așezare, speranță, sacrificiu, perseverență, cunoaștere.
Artistul Daniel Codrescu a coordonat echipa care a realizat catapeteasma. Au așezat pe iconostas,10 luni, cu speranță și luare aminte, 5 milioane de pietricele; Domnul Iisus, Maica Domnului, Sfântul Andrei, Sfântul Ioan, Sfânta Treime, îngeri, proroci și apostoli, în foiță de aur, reamintindu-ne tuturor de Ierusalimul ceresc.
Duminică, 23 decembrie 2018, de la ora 22,20, vom discuta cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, despre Catedrala Neamului.
Dincolo de cifre, de clasamente, de admiratori sau contestatari. Dincolo de povara vremurilor sau de neputințele oamenilor. Dincolo de ura care ne fisurează ființa, vom încerca să găsim drumul către Iisus, prunc în ieslea Bethleemului dar și Restauratorul lumii.
O emisiune de Daniela Rei Vișan.