REConCHILLiant cu Daniela Rei Vişan şi doamna doctor Corina Grigoriu
![REConCHILLiant cu Daniela Rei Vişan şi doamna doctor Corina Grigoriu](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F8%2F47424%2Fc177-b23713c9-1739043123d0349926.jpg&w=960&h=540&c=1)
08 Februarie 2025, 21:24
Duminică 9 februarie 2025 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Corina Grigoriu Şef de Lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, medic primar şi doctor în ştiinţe medicale obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti; competenţe în colposcopie şi citodiagnostic, ecografie, endoscopie ginecologică, tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată.
În cele 30 de minute de emisie vom relua un subiect pe care l-am mai abordat în paginile sonore ale emisiunii REConCHILLiant, un domeniu cu cercetări şi raportări noi pe întreg globul. Este vorba de cancerul de col uterin, o formă de cancer ce poate fi depistată şi tratată cu uşurinţă mai ales în fazele incipiente de displazie celulară. Se estimează că aproximativ 8% din totalul formelor de cancer survenite la femei se datorează cancerului de col uterin.
Unul din principalii factori de risc incriminaţi în apariţia cancerului de col este infecţia cu HPV-Papilomavirusul uman, în special cu tulpinile 16 şi 18. Infecţia persistentă cu acest virus poate determina modificări precanceroase ale structurii colului uterin ce se pot maligniza într-o perioadă variabilă de timp, de la 5 la 20 de ani sub acţiunea unor alţi factori de risc supraadăugaţi,.
În prezent, în multe ţări ale lumii genotiparea HPV este considerată cea mai utilă investigaţie în screeningul cancerului de col uterin. Rezultatele fals negative din testarea Babeş Papanicolau, mai ales în cazul proceselor inflamatorii cronice au modificat anumiţi algoritmi din diagnosticarea afecţiunilor colului uterin.
Care este impactul obezităţii şi al fumatului, cât de periculoase pot fi infecţiile cronice cu Chlamydia sau tulpinile de Mycoplasma, dar mai ales cum pot fi recunoscute şi tratate afecţiunile precanceroase şi canceroase ale colului uterin vom afla de la doamna doctor Corina Grigoriu.
Vă reamintim faptul că ziua de 4 februarie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Conform ultimului raport oficial al Institutului Naţional de Sănătate Publică din România, în anul 2023, şi-au pierdut viaţa 46.405 de pacienţi oncologici. La nivelul UE în anul 2022 s-au produs 1,3 milioane de decese din cauza acestei maladii. La nivelul UE cele mai frecvente localizări sunt la nivelul plămânilor, colorectal, sân, pancreas şi col uterin. Se estimează că numărul îmbolnăvirilor de cancer în UE va creşte cu 18,39 % până în 2040 ca urmare a schimbărilor demografice care se produc. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos, a unei diete mai echilibrate, evitarea fumatului, alcoolului şi a consumului excesiv de alimente procesate ar putea diminua semnificativ numărul persoanelor cu afecţiuni oncologice.
O emisiune de Daniela Rei Vişan