Reconchiliant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru la Radio România Cultural
12 Decembrie 2021, 07:08
” omul, situat între Cer și Pământ, trebuie considerat, în primul rând, ca produsul sau rezultanta influențelor lor reciproce; (...) prin dubla natură ce ține de ambele, el devine termenul median sau mediator care le unește și care este (...) conform unui simbolism asupra căruia vom reveni, podul dintre ele. Aceste două puncte de vedere se pot exprima printr-o simplă modificare a ordinii în care sunt enumerați termenii Triadei: dacă ei sunt enumerați Cer, Pământ, Om, Omul apare ca Fiul Cerului și al Pământului; dacă sunt enumerați : Cer, Om, Pământ, el apare ca mediator între Cer și Pământ.”
Rene Guenon, Marea Triadă, Editura Herald, 2005
Duminică 12 decembrie 2021 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Vasile Zecheru coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald. În cele 30 de minute ale emisiunii vom aborda un subiect dificil, dar extrem de frumos: este vorba de structura Tri-unitară a ființei umane, temă amplu nuanțată de domnul Vasile Zecheru și în volumul său” Calea Regală și cele 33 de trepte ale desăvârșirii” apărut de curând la Editura Herald.
Vom parcurge împreună o călătorie prin religiile lumii, vom discuta despre simbolismul Soarelui, al Lunii, al Luminii și Întunericului, al Dublei Spirale și al Scării Melcate. Vom explica acest concept metafizic al așezării Omului între Cer și Pământ, între macrocosmos și microcosmos. În volumul mentionat domnul Vasile Zecheru ne propune să medităm asupra unui concept important din opera lui Rene Guenon, acela de Centru al Lumii sau de Axis Mundi. Vom înțelege în felul acesta ce ar putea să însemne situarea ” Între Echer și Compas”.
” Cerul (principiul activ, masculin, spiritul) este reprezentat printr-un compas ( instrumentul care trasează cercul sau, mai general sfera), în timp ce Pământul ( principiul pasiv, feminin, materia) este simbolizată printr-un echer ( instrumentul care trasează pătratul sau cubul). Tri-unitatea tuturor lucrurilor este misterul fundamental al gândirii inițiatice.
Uneori, interacțiunea Cerului cu Pământul este simbolizată printr-o cruce, alteori aceasta este sugerată printr-o coloană care face legătura între Tatăl ceresc și Mama Terra pentru a se naște astfel sistemul socio-uman. (...) În Antichitate, templului i se atribuia utilitatea de a reproduce aici, pe pământ, un model transcendent al Cerului. Templul era, în același timp o alegorie a universului, a lumii și a omuluui ca opere esențiale ale Creației- rezultate ale interacțiunii celor două forțe cosmice fundamentale.(...) Delta cu un ochi interior este, de asemenea, o reprezentare simbolică a Divinității.(...) În decorarea Templului masonic, s- a păstrat centralitatea ochiului în interiorul Deltei, aceasta fiind dublată de o poziționare mediană a simbolului în raport cu Soarele ( rațiunea, gândul, logica) și Luna ( intuiția, sentimentele,emoția). Prin această situare a sa pe panoul de la Orient, simbolul respectiv lansează inclusiv o axă centrală imaginară, punctată de tronul venerabilului, altarul jurămintelor, Pasajul mozaicat și intrarea în templu ”
De-a lungul timpului noțiunea de Om Veritabil a fost formulată în toate religiile lumii, reprezentând omul ideal care a reușit să atingă nivelul maxim de înțelepciune. Vom discuta cu domnul Vasile Zecheru despre acest concept dar și despre posibilitatea transpunerii sale în viața reală, chiar și în secolul XXI.
Chen jen, Adam Elohim, Omul Universal, Sophos exprimă deci modalitățile de racordare ale umanității la Cer și la Divinitate. Sunt principii active care ne pot ajuta și astăzi să depășim limitările materiei, ale timpului coroziv.
Pentru a păși pe acest drum al luminii este însă nevoie de răbdare, perseverență, șlefuirea continuă a pietrei interioare cu ajutorul unui Maestru.