Reconchiliant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor Doctor Florin Mihălțan
20 Martie 2022, 06:46
Duminică 20 martie 2022 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul Profesor Doctor Florin Mihălțan, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă din cadrul Societății Române de Pneumologie. Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit Ziua Mondială a Somnului, desfășurată anul acesta pe 18 martie, sub sloganul ” Somn de calitate, Minte sănătoasă, Planetă fericită”.
Deși a fost mult timp considerat ca o perioadă pasivă a vieții, studiată cu precădere de psihologi și psihiatri, odată cu dezvoltarea somnologiei au ieșit la iveală informații extrem de importante privind procesele neuroendocrine, metabolice și umorale din timpul nopții. Cercetările efectuate în ultimele două decenii au pus la dispoziția specialiștilor ghiduri și algoritmuri terapeutice interdisciplinare. Somnul este astăzi perceput ca o oglindă a sănătății, ca un moment de regenerare și recuperare a organismului.
Un somn de proastă calitate, insuficient ca durată, superficial, poate provoca sau agrava boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, neurologice, psihiatrice.
Ritmul trepidant al vieții moderne, utilizarea în exces a tehnologiilor de vârf, sedentarismul, alimentația de tip fast-food, excesul de băuturi energizante, modificarea ritmului circadian și poluarea amprentează semnificativ calitatea somnului, declanșând adevărate spirale patologice greu de controlat și de tratat. Modificările organismului din timpul somnului sunt cercetate astăzi de cardiologi, pneumologi, specialisti ORL, neurologi, chirurgi din zona buco-maxilo-facială, endocrinologi, nutriționiști, diabetologi, psihiatri și psihologi.
Agravarea anumitor simptome pe perioada nopții poate furniza informații importante privind evoluția anumitor boli cronice sau complianța pacienților la diverse tratamente. În ultimii ani studiile de somnologie s-au desfășurat în România sub tutela Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie. Sunt organizate anual cursuri pentru medicii rezidenți din întreaga țară. Pentru proiectele derulate la noi, Societatea Mondială a Somnului a recompensat echipa de specialiști români timp de doi ani consecutiv cu câte un premiu special, inclusiv la cea de a-16 a ediție a Congresului Mondial de Somnologie, desfășurat în perioada 11-16 martie 2022 la Roma.
Una din afecțiunile intens studiate în ultimii ani este reprezentată de apneea obstructivă în somn. Ce este, cum se manifestă, ce complicații poate genera și cum poate fi tratată ne va explica domnul Profesor Doctor Florin Mihălțan. Tot el ne va puncta anumite informații esențiale pentru a înțelege modul în care se intersectează diversele spirale fiziologice în perioada somnului, oferindu-ne deci suportul logistic care ne-ar putea ajuta să ne înțelegem mai bine organismul și semnalele pe care ni le transmite; în felul acesta vom reuși, poate, să reajustăm anumite obiceiuri nocive prin care ne sabotăm propria sănătate. Cu o minte odihnită și un corp mai sănătos viața capătă mai multă bucurie!