Reconchiliant : Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Daniela Goldstein
13 Martie 2022, 00:30
Duminică 13 martie 2022 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Daniela Goldstein, medic primar endocrinolog.
Vom aborda un subiect extrem de actual, care a generat panică și atitudini comportamentale pripite. În contextul conflictului armat din Ucraina au apărut la un moment dat știri privind pericolul creșterii nivelului de radiații ca urmare a unui posibil accident nuclear. Multă lume a dat buzna în farmacii pentru a cumpăra tablete de iodură de potasiu. Chiar se vehicula ideea epuizării stocului din farmacii din cauza solicitărilor exagerate.
Am considerat oportun să clarificăm câteva aspecte legate de administrarea corectă a acestor tablete.Primul lucru care trebuie remarcat este faptul că iodura de potasiu NU SE ADMINISTEAZĂ PREVENTIV, așa cum se procedează cu unele medicamente sau suplimente alimentare. Utilizarea acestui produs ar trebui să se realizeze DOAR LA RECOMANDAREA MEDICULUI și doar în cazul declarării stării de urgență ca urmare a unui accident nuclear.
Persoanele cu noduli tiroidieni sau tiroidită autoimună nu au voie să folosească acest produs nici măcar în acest context.
Automedicația cu iodură de potasiu poate determina o hipertiroidie sau, din contră, blocarea glandei tiroide, în funcție de bolile asociate și de concentrația de iod preexistentă în organism. Necesarul zilnic de iod este de aproximativ 100 de micrograme. Femeile gravide ar fi bine să asigure un aport de 200 de micrograme de iod. Alimentele bogate în iod sunt fructele de mare, nucile, lactatatele, peștele oceanic, carnea. Tabletele de iodură de potasiu cântăresc 65 de miligrame, mult peste necesarul zilnic. Din acest motiv administrarea acestora poate să modifice substanțial funcționarea glandei tiroide și implicit toate lanțurile metabolice ale organismului.
Excesul de iod din organism, consecutiv unui aport excesiv, provoacă creșteri semnificative ale glicemiei, prin amplificarea transformării glicogenului în glucoză, creșterea lipolizei și a catabolismului proteic. În funcție de bolile preexistente aceste modificări metabolice se pot traduce clinic prin creșterea tensiunii arteriale, palpitații sau chiar aritmii severe, scădere în greutate, nervozitate, tulburări de somn, anxietate, transpirații abundente, sete excesivă. Declanșarea unui diabet zaharat de tipI poate fi accelerată în urma modificărilor imunologice responsabile și de apariția hipertiroidiei autoimune ; sunt mecanisme fiziopatologice comune. Se pot înregistra valori de peste 300mg/dL ale glucozei din sânge, cu riscuri majore pentru persoanele respective.
O altă verigă patologică ce poate fi activată consecutiv administrării de iodură de potasiu este reprezentată de blocarea glandei tiroide. Acest mecanism se produce mai lent și se exteriorizaeză clinic prin somnolență, modificări de concentrare, constipație, intoleranță la frig, piele uscată, căderea părului, creștere în greutate ; încetinirea metabolismului general explică toate aceste tulburări.
Persoanele care și-au administrat deja tablete de iodură de potasiu sunt sfătuite să consulte un medic endocrinolog în vederea unui bilanț clinic, a unei ecografii de glandă tiroidă și a unui bilanț hormonal. Cei care suferă de boli cardiovasculare sau diabet ar fi bine să ia legătura cu specialiștii care îi monitorizează.