Rata de vaccinare pentru unele boli care pot fi prevenite prin imunizare
20 Iulie 2017, 09:41
În România, rata de vaccinare pentru unele boli care pot fi prevenite prin imunizare, este sub 80% - arată datele Societăţii Române de Microbiologie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomndă însă un procent de 95 %.
Epidemia de rujeolă din ţara noatră este o consecinţă a scăderii succesive a ratei vaccinării, atrag atenţia specialiştii.
Adriana Turea are detalii despre durata fabricării unui vaccin şi despre reacţiile adverse: "Vaccinul este un produs biologic, preparat din germeni patogeni sau din secreţiile acestora.
Procesul de fabricare al vaccinului necesită o tehnologie specială şi are nevoie de sute de testări.
Doctor Dan Niţu, membru al Grupului de lucru de vaccinuri al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente spune că perioada de producţie a unui vaccin durează între trei luni şi doi ani, în funcţie de tipul vaccinului.
Doctor Dan Niţu explică reacţiile ce pot apărea în urma vaccinării: "Sunt unele reacţii de genul celor alergice şi unele dintre reacţiile generale care sunt potenţate de una dintre componentele vaccinului.
De asemenea, există erorile de manipulare, există erori de administrare şi mai există şi coincidenţele, reacţii care apar după administrarea unui vaccin şi care la investigarea autorităţilor nu a putut fi stabilită o relaţie cauzală între actul vaccinării, vaccin şi apariţia acelor efecte secundare."
Mai multe detalii despre compoziţia vaccinului şi despre ce se întâmplă în organism în momentul vaccinării puteţi afla în emisiunea "Obiectiv România".
Pentru a creşte rata vaccinării, medicii recomandă o legislaţie solidă în domeniu, aprovizionarea fără sincope cu dozele necesare şi cât mai multe campanii de informare."
Voci: ministrul Turismului, Mircea Dobre, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban