Proiecte editoriale dedicate centenarului Marii Uniri, la Gaudeamus Cluj 2018
20 Aprilie 2018, 06:11
Editura Școala Ardeleană își propune să promoveze cultura scrisă transilvăneană pentru toată România și să aducă în capitala Ardealului, autori valoroși din celelalte regiuni ale țării. În plus, editura sărbătoreşte şi la Târgul Gaudeamus, centenarul Marii Uniri.
Rodica Tulbure: — Editura Şcoala Ardeleană, prezentă la a XIX-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, vine şi cu o sărbătoare în cadrul târgului. Despre ce este vorba?
Vasile George Dâncu: — Vom lansa sâmbătă, 21 aprilie 2018, la ora 11.00, 20 de titluri dedicate centenarului Marii Uniri, nume precum Mircea Mutu, Vasile Puşcaş, Irina Petraş, Ioan Bolovan, Ioan Aurel Pop, Vasile Pârvan, Horia Bădescu şi alţi scriitori. Vor veni aici unii dintre ei şi vor vorbi despre cărţile lor, cu accent pe istoria noastră, pe trecutul nostru, pe ceea ce a fost Marea Unire.
Rodica Tulbure: — Doamna Irina Petraş spune că proiectele editoriale dedicate centenarului Marii Uniri promit să fie o reuşită.
Vasile George Dâncu: — Cireaşa de pe tort la aceste 20 de cărţi lansate va fi cartea domnului academician Ioan Aurel Pop: ”Istoria, adevărul şi miturile”, o carte replică la istoricul bucureştean Lucian Boia. Şi ne spune domnul profesor Ioan Aurel Pop cât putem mitiza sau demitiza din istorie. Asta e lecţia de istorie a lui Ioan Aurel Pop: ”în ţara noastră, istoria noastră a fost şi cu bune şi cu rele. Nu putem doar să punem răul în faţă. Am făcut şi gafe în istorie, dar am avut şi lucruri adevărate. Ca dovadă că am rămas aici şi s-a realizat acum 100 de ani o unire”. Este un lucru extraordinar. Aceasta este linia de echilibru a domnului Ioan Aurel Pop. Acesta este mesajul, ca replică la Lucian Boia, care semnalează doar lucrurile greşite pe care le-am avut încercând să demitizeze întreaga istorie a României.
Rodica Tulbure: — Lecţii de istorie la Editura Şcoala Ardeleană vor fi în această ediţie a târgului.
Vasile George Dâncu: — Nu e nevoie de o lecţie de istorie acum, la 100 de ani. Consider, precum consideră şi domnul profesor Ioan Aurel Pop, că Marea Unire de la 1918 este punctul astral al istoriei naţionale. A fost un lucru extraordinar! Am dat dovadă de maturitate: am fost neutri când a trebuit, am luptat când a trebuit, am fost curajoşi când a trebuit. Am reuşit acest pariu cu istoria: să fim uniţi, provinciile istorice să fie unite şi să facem România Mare.
Rodica Tulbure/Andrea Nagy - Radio Cluj