Povestiri din studioul artelor cu actorii Cristina Deleanu şi Eugen Cristea Realizator Magdalena Tara Sâmbătă 2 Septembrie ora 21:00
02 Septembrie 2023, 07:19
În această seară ii vom avea din nou invitati in studioul Radio Romania Cultural pe indragitii actori Cristina Deleanu şi Eugen Cristea. Povestirile lor de zi cu zi reprezinta o eternă declaraţie de dragoste pentru viata si despre viata.
“Cred că acest lucru pe nume credinţă este în fapt energia noastră, energia pe care ne-a dat-o Dumnezeu, viaţa, puterea de a exista pusă în slujba lucrurilor bune care să te reprezinte în onestitate, în cinste, în muncă.
Eu sunt foarte muncitoare şi nu mă las până o să mă mai ţină baierele şi făcând aceste lucruri, punându-le în aplicare eu îmi demonstrez credinţa că nu am fost lăsată degeaba pe pământ.
Fiecare avem un scop, un rol, o stea, o misiune, mare, mică, şi dacă nu ştim să ne-o descoperim şi să ne-o slujim atunci sigur că suntem pierduţi.
Asta este credinţa adevărată, din sufletul tău, din mintea ta şi din bucăţica firavă de putere fizică să dai ceva, pentru că atunci sigur se întoarce la tine. Orice faptă bună este răsplătită, orice faptă rea este condamnată. Dumnezeu le organizează foarte bine.
Tentaţia de a fi actor în clipa de faţă este mare, că ai văzut pe unul sau altul care au ajuns, dar asta înseamnă că au avut o şansă, au făcut un film sau au mers la o televiziune şi au reuşit, dar nu este la fel pentru toţi.
Descoperirea adevărată vine după ce începi să practici.
După aceea o mănânci, după aia o întinzi pe pâine, te loveşti şi nu ştii ce e aia sau aia. Devine propria ta existenţă, a nu se confunda cu joci teatru în viaţă. Devine o a doua natură. Viaţa ta e viaţa ta.
Devii un alt om în clipa în care te dedici meseriei acesteia, îţi însuşeşti foarte multe lucruri devenite proprii prin personaje, lecturi, prin contactul cu ceilalţi oameni. Tu te construieşti, pui ceva în plus.
Este o meserie care te învaţă să trăieşti. Gândeşti într-un anume fel, iei atitudine, priveşti în jur, constaţi, contempli, tragi concluzii. Oamenii nu ştiu să facă asta.” Cristina Deleanu
Eugen Cristea este actor de teatru și film.
A urmat studii teatrale, absolvind I.A.T.C. din București în anul 1976. În perioada 1976-1980 a jucat la Teatrul Național din Timișoara. Din 1980, joacă pe scena Teatrului Național din București.
În decursul carierei, a interpretat numeroase roluri de film, teatru de televiziune și teatru radiofonic. Este prezentator și realizator de emisiuni TV, regizează și compune ilustrația muzicală a unor piese de teatru.
Eugen Cristea a publicat un volum personal de proză și a tradus literatură beletristică.
Este căsătorit cu actrița Cristina Deleanu.
Din anul 1961 are o activitate neîntreruptă în Radio: teatru radiofonic, emisiuni pentru copii (Salut voios de pionier, Clubul voioșiei), Unda veselă, recitaluri de poezie, cuplete muzicale, prezentare emisiuni muzicale (Estrada Duminicală; Sunetul muzicii, sunetul succesului), Emisiuni de S.F. și Parapsihologie (unele pe scenarii proprii, traduceri, adaptări).
Are o bogată activitate în televiziune, începând din 1961: joacă teatru de televiziune (piesele Arhipelagul Lenoir, regia: Constantin Dinischiotu; Mușcata din fereastră, regia: Olimpia Arghir), este prezentator și corealizator al emisiunilor “Feriți-vă de măgăruș!” (între anii 1990-1997), “Ghici cine vine la mine?” (1998-1999), “Ceaiul de la ora 5” (1996-1999) , “Kiki, Riki, Miki”, “Arca Marinei”, “Personalul de Costinești” (2001).
Compozitor al ilustrației muzicale a pieselor: Autograf, Harababura, Campionul, Nero și Seneca
Compoziții proprii pentru copii
Caseta Country (compilație), cu două compoziții proprii
Caseta Nu vă feriți de măgăruș!
Caseta Soldat căzut din iubire – casetă de autor, versuri George Arion, compoziții originale – Eugen Cristea.
Concerte cu propria trupă de folk-rock-blues Atelier la Terasa Actorilor, Casa Eliad (mai multe recitaluri), Cercul Militar, apariții la TVR1, TVR2, Tele7abc, Prima, Antena 1, Festivalul folk: Om bun(1999 și 2000).
Concerte cu trupa Harvest of Soul, concerte la Piranha, Pub 18, Strada de Vară (2001), Buftea.
Carti publicate
Vînzătorul de zîmbete, editura Eikon, Cluj
Traduceri
Mașinăria rock and roll, de Norman Spinrad
Trecând prin flacără, de Norman Spinrad
Îngerii cancerului, de Norman Spinrad
Cuvinte către revoluționari, de Ernesto Che Guevara
Integrala Roger Zelazny (din limba engleză)- 10 volume: Nouă prinți din Amber, Armele din Avalon, Semnul Unicornului, Mâna lui Oberon, Curțile Haosului, Atuurile Morții, Semnul Haosului etc
Este Societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Eugen Cristea la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.