Pianistul belgian JULIEN LIBEER invitat la Sala Radio
23 Martie 2022, 10:08
În cadrul ediției precedente a Festivalului Internațional „George Enescu”, pe scena Ateneului urca tânărul pianist belgian JULIEN LIBEER care interpreta – alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen– lucrarea creată de Dinu Lipatti: Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră op. 3. Între numele muzicianului belgian și cel al celebrului pianist și compozitor român se construise anterior o frumoasă poveste. Născut în 1987, lângă Bruxelles, Julien Libeer a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani și, în adolescență, primul său idol - devenit un adevărat model de urmat în carieră - a fost Dinu Lipatti, pe care l-a descoperit prin înregistrări.
Un admirator al muzicii și al țării noastre, Julien Libeer revine în România ca invitat la SALA RADIO.Miercuri, 30 martie 2022 (19.00), muzicianul belgian va interpreta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO Concertul nr. 27 pentru pian și orchestră semnat de MOZART. Lucrarea reprezintă ultimul concert de pian creat de Amadeus, premiera absolută a lucrării având loc în 1791, anul trecerii sale în neființă.
Întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, care a evoluat în străinătate la pupitrul unor ansambluri apreciate, ca Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin. Seara de la Sala Radio va debuta cu uvertura oratoriului Il ritorno di Tobia – HAYDN și se va încheia cuSimfonia nr. 1 semnată de compozitorul francez CHARLES GOUNOD, foarte cunoscut de publicul larg drept creatorul operei „Faust”.
Reputația profesională a dirijorului CRISTIAN OROȘANU a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atât pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.
Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.
Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.
JULIEN LIBEER a fost invitat să concerteze la Palais des Beaux-Arts și Flagey (Bruxelles), Théâtre de la Ville (Paris), Barbican Hall (Londra), Auditorio Nacional (Madrid), Palau de la Musica (Barcelona), Elbphilharmonie (Hamburg) și Concertgebouw (Amsterdam). În plus, alte turnee l-au dus în Japonia (Tokyo, Sumida Tryphony Hall), Liban (festivalul Beirut Chants), Turcia (Festivalul de Muzică din Ankara) și SUA (Festivalul Internațional de Pian din Miami). A interpretat alături de Orchestra Filarmonică Germană de Cameră din Bremen, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Națională Belgiană, Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra Simfonică din Varșovia și Filarmonica New Japan ș.a.
Momente importante din cariera sa recentă includ recitaluri solo la Concertgebouw (Amsterdam), Concertgebouw (Bruges), Flagey (Bruxelles), Philharmonic Hall (Liège) etc. și seria internațională de concerte Steinway (Cardiff).
Alte puncte importante în cariera sa includ lansarea celui de-al doilea album cu sonate pentru vioară de Beethoven cu Lorenzo Gatto (Alpha Classics), după succesul uriaș al primului album - care a câștigat premiul Diapason d’or al anului 2016 - plus albumul său de concert în debut, ce conține Concertino pentru pian și orchestră de Lipatti și Concertul pentru pian nr. 27 în Si Major de Mozart (Evil Penguin Records / Orchestra Les Métamorphoses / dirijor Raphaël Feye). În plus, a primit în 2017 premiul Echo Klassik pentru albumul său înregistrat alături de violoncelistul Camille Thomas.
Dincolo de activitatea concertistică, Julien este dornic să inițieze sau să colaboreze în proiecte care au la bază ideea că muzica, în afara valorii sale estetice, poate fi o forță de schimbare pentru oricine dorește să o asculte. Printre aceste proiecte s-a numărat și Julien hosting, un serial TV belgian, care a prezentat ideea de povestiri muzicale. În plus, găzduiește seria de concerte Salon Libeer la Concertgebouw în Bruges, unde se alătură unui coleg muzician și unui invitat (de exemplu filosof, istoric, autor), precum și proiectul „Glass Bead Game Talks” pe propriul său canal de YouTube, unde găzduiește o serie de discuții care explorează evoluțiile recente din lumea muzicii clasice și ce reprezintă acestea.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urilecelor două posturi de radio.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.