Ovidiu Șandor: „În cultură, banii nu sunt o componentă importantă, dar nici nu cred că e sănătos să ne prefacem că nu există această latură”
14 Noiembrie 2024, 00:40
Seria de evenimente La liber 2.0, curatoriată și moderată de Corina Șuteu, continuă cu o dezbatere pe tema relației complexe dintre artă și bani. A treia întâlnire din acest sezon va avea loc pe 14 noiembrie, la Teatrul Masca din București. Dezbaterea, care va aborda impactul financiar în domeniul artistic, îi are ca invitați pe antreprenorul cultural și colecționarul de artă Ovidiu Șandor și pe actorul și regizorul Anghel Damian.
Orașul vorbește despre acest eveniment cu Ovidiu Șandor. Acesta a subliniat importanța unei discuții deschise despre rolul banilor în artă, afirmând că există o pudoare socială în România de a aborda acest subiect.
„Nu cred că e sănătos să ne prefacem că nu există această latură a activității culturale. În fond, niciun lucru cultural nu se poate face fără partea financiară, niciun artist nu poate trăi dacă nu își vinde lucrările și așa mai departe. Deci eu cred că e o discuție binevenită și cred că ar trebui să o avem poate chiar mai des.”
Deși valoarea artistică a unei opere nu coincide întotdeauna cu valoarea sa financiară, aceste două dimensiuni nu se exclud reciproc. În cazul artiștilor de renume, precum Adrian Ghenie, prețurile mari atrag atenția publicului, dar fără o înțelegere profundă a valorii lor artistice, discuția rămâne superficială.
„Poți să nu ai succes comercial, pentru că valoarea artistică nu e acolo, și asta se întâmplă în cazul a 90% dintre artiști. Există și excepțiile de rigoare și cu siguranță, majoritatea artiștilor care se vând scump sunt artiști grozavi.”
Ovidiu Șandor a subliniat și rolul esențial al colecționarilor pasionați în susținerea artei contemporane și a artiștilor emergenți, în contrast cu investițiile speculative. Colecționarii serioși acordă o atenție specială contextului financiar, fără a sacrifica valoarea artistică.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.