Orchestrele și Corurile Radio România vor fi aplaudate în cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”
26 August 2021, 12:13
Între 28 august și 26 septembrie 2021, Bucureștiul (și câteva dintre orașele României) se îmbracă în „haine de sărbătoare” pentru cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”. În cadrul manifestării ce reunește, în ciuda dificultăților pandemice, 32 de mari orchestre ale lumii din 14 țări, Orchestrele și Corurile Radio România vor avea o participare specială. 4 concerte din seria „Mari orchestre ale lumii” – derulată la Sala Palatului - și un eveniment din seria „Recitaluri și concerte” – desfășurată la Ateneul Român - vor aduce în fața publicului ansamblurile Radio România.
CORUL ACADEMIC RADIO – care a aniversat 81 de ani de activitate, de la fondarea sa în 1940 – participă la 4 concerte prezentate pe scena Sălii Palatului. Pregătit astăzi de CIPRIAN ȚUȚU, ansamblul Radio România va fi apreciat în cea de-a doua zi a festivalului, duminică, 29 august, alături de celebra LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, sub bagheta cunoscutului dirijor Sir SIMON RATTLE. Corul de femei din cadrul Corului Academic Radio va interpreta una dintre „bijuteriile” muzicale semnate de George Enescu: poemul „Isis”, dedicat soției sale, Maruca Cantacuzino.
Sâmbătă, 4 septembrie, alături de un alt apreciat ansamblu britanic - ORCHESTRA PHILHARMONIA din Londra - Corul Academic Radio va cânta din nou în cadrul unei creații enesciene: Simfonia a III-a, interpretată sub bagheta dirijorului finlandez SANTTU-MATIAS ROUVALI. Acesta este în prezent dirijor șef al Simfoniei din Göteborg și dirijor principal al Orchestrei Philharmonia.
Duminică, 5 septembrie, din nou alături de Orchestra Philharmonia din Londra, Corul Academic Radio, de această dată însoțit și de CORUL DE COPII RADIO – dirijat de RĂZVAN RĂDOS – va evolua sub bagheta apreciatului muzician argentinian JOSÉ CURA.
Bucurându-se de o personalitate muzicală complexă, José Cura este unul dintre cei mai aclamați tenori pe scenele lumii, dar și dirijor, regizor, scenograf și compozitor. În cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, îl veți aplauda în ipostaza de dirijor și în cea de compozitor. În premieră mondială, pe scena Sălii Palatului, veți asculta „Te Deum”, lucrare finalizată în contextul pandemiei (elaborată în 2019 și orchestrată în 2020), creație dedicată de José Cura ediției aniversare a festivalului. În aceeași seară, veți asculta încă două lucrări semnate de marele muzician: „Modus” („Kyrie” din „Recviemul argentinian”) și „Ecce Homo”.
Miercuri, 15 septembrie își va face intrarea pe scena Sălii Palatului și ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO. Alături de Corul Academic Radio și sub bagheta dirijorului italian OLEG CAETANI, veți asculta opera într-un act „Der Zwerg” („Piticul”), creație a compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Regia multimedia a evenimentului este semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu.
Sâmbătă, 18 septembrie, pe scena Ateneului Român va evolua ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta apreciatului dirijor român HORIA ANDREESCU. Derulat cu participarea violoncelistei ALISA WEILERSTEIN (S.U.A.) - concertul propune publicului un frumos program ce reunește două lucrări semnate de Ceaikovski - Serenada pentru orchestră de coarde și Variațiunile pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră și Haydn - Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră.