"Noi nu avem o plasă de siguranță"
18 Octombrie 2021, 12:59
Chiar dacă refuzăm să credem sau să vorbim despre asta, în prezent, în lume există cel mai mare număr din istorie de sclavi moderni. Traficul de persoane sau sclavia zilelelor noastre este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Romania. De altfel, țara noastră se află pe locul întâi în Europa în ceea ce privește victimele traficului de persoane, urmată de Ungaria, Franța, Țările de Jos și Bulgaria. Vorbim despre diferite forme de exploatare, cum sunt cele sexuale sau prin muncă forțată, respectiv cerșetorie și furt. Datele sunt extrase dintr-un raport al Comisiei Europene făcut public anul trecut.
Cei mai expuși la acest risc sunt copiii și tinerii din centrele de plasament. La ieșirea din sistem ei sunt nevoiți să înfrunte singuri viața, fiind extrem de vulnerabili. Doar 1 din 40 de tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului se angajează legal, arată studiile The Social Incubator, asociație care se ocupă cu oferirea de sprijin acestor tineri, astfel încât să se poată integra social și profesional.
Andrea Bartha, coordonatoarea voluntarilor din cadrul acestui ONG, i-a povestit Andrei Petrariu, în emisiunea Orașul Vorbește, că principala problemă a acestor copii este că ei nu știu cum arată viața în afara centrelor. “Noi le arătăm că povestea lor nu este despre cum a fost și ce s-a întâmplat înainte, ci despre cum aleg ei să facă lucrurile mai departe. Și cei mai mulți dintre ei, după ce trec prin tot procesul de instruire, consiliere vocațională și psihologică, se întorc în asociație și vor să ajute."
Interviul integral poate fi ascultat aici: