Ascultă Radio România Cultural Live

Mihaela Ghiță, realizator Radio România Cultural: „Să faci jurnalism de știință la radio chiar mi se părea ceva irezistibil”

08 Februarie 2021, 09:38

Era o tânără care lucra de ceva vreme în domeniul cercetării atunci când a hotărât să înceapă altceva. Și a ales radioul. De ani buni, Mihaela Ghiță, căci la ea ne referim, este jurnalist de știință, la Radio România Cultural. Aici realizează, în cadrul emisiunii Știința 360, rubrica Dimensiunea științifică a artei, de altfel, singura rubrică de artă în cadrul unei emisiuni de știință din media românească.

Cum ajunge o absolventă de Geologie și Geofizică cu experiență în cercetare să facă din radio o meserie, dar și despre primele emisiuni despre internet pe care le-a realizat pe vremea când la noi se dezvoltau, firav, primele site-uri, dar și ce a făcut atunci când și-a dat seama că știința și arta merg mână în mână, povestește, în cele ce urmează, Mihaela Ghiță.

În cadrul emisiunii Știința 360, realizați o rubrică foarte interesantă, Dimensiunea științifică a artei. Ce anume află ascultătorii Radio România Cultural urmărind-o, de marți până vineri, de la ora 14:00?

Dimensiunea Științifică a Artei este prima și încă singura rubrică de artă în cadrul unei emisiuni de știință din media românească. Aici este locul în care afli despre ceea ce se numește art&science (arta inspirată și/sau bazată pe știință), digital art (arta digitală) sau tech art (arta care folosește tehnologia). Pe scurt toate acestea se numesc new media art (arta noilor media). Da, până una alta, poartă numele de artă, deși produsul acestui gen de artă nu seamănă totdeauna cu ceea ce am fost obișnuiți să numim artă.

În principal, mi-am propus să promovez acest tip de artă contemporană care folosește tehnologia și este inspirată de concepte științifice. Dar nu doar atât, sunt o serie de institute de cercetare care își îndreaptă interesul către analize fizico-chimice specifice, cu aparatură spectroscopică, raze X, microscoape electronice, care se adresează restauratorilor, muzeelor, galeriilor, bibliotecilor, celor care dețin obiecte de artă, să îi spunem ”clasică”, de la pictură, obiecte de mobilier, carte veche etc.

Cu alte cuvinte, știința și cercetarea nu sunt deloc în relație de antagonism cu arta. Există prejudecata că arta și știința sunt clar delimitate de o linie de demarcație, ca o graniță de netrecut. Dar, dacă vom privi la microscop această linie, dintr-o dată ea capătă volum și vom descoperi acele fire nevăzute care în fapt le leagă și nu le separă.

Am purtat după mine în jurnalism experiența de cercetător, și pe amândouă le-am dus mai departe în lumea artelor

Cum s-a născut această rubrică? Și când ați descoperit că cercetătorii și artiștii seamănă foarte mult?

Provin din cercetare, am absolvit Facultatea de Geologie și Geofizică și, timp de zece ani, am lucrat în cercetare. Deci știu cum decurge acest fenomen de cercetare științifică și de experimentare. Apoi, am absolvit Universitatea Națională de Arte, unde am studiat cinci ani (licența și master). Deși cunoșteam fenomenul artei noilor media și eram interesată de maniera modernă de exprimare a artiștilor, această școală m-a introdus în lumea artelor și a artiștilor. Aici am descoperit că artiștii, până ajung să producă o lucrare, trec printr-o etapă, așa numită, cercetare artistică. Citesc, se documentează, cercetează ce au mai făcut alții în același fel, care sunt culoarele libere unde ar putea să inoveze, apoi fac experimente. Sunt artiști care fac bioartă, ei experimentează cu materia vie (celule, ciuperci, plante etc), cei interesați de electronică experimentează tot felul de instalații și circuite electronice. Dau doar aceste exemple ca să vă faceți o idee, dar ce vreau să subliniez este că și artiștii, și cercetătorii sunt foarte curioși, investighează lucrurile la limita imposibilului, pentru că doar așa găsești noutatea. Și unii, și alții doresc să răspundă la întrebările fundamentale ale omenirii (cine suntem, de unde venim, care e menirea noastră pe planetă…), și unii, și alții experimentează și unii, și alții inovează. Ceea ce îi desparte este limbajul.

Limbajul științei este destul de încriptat și exclusivist. Noi, jurnaliștii de știință, încercăm să traducem în cuvinte potrivite limbajul științei, pentru publicul cât mai larg, dar ce ar fi dacă ne-am folosi de limbajul artei pentru a face cunoscută știința? Probabil, așa a luat naștere domeniul art&science, care nu e deloc nou. În Austria, de exemplu, festivalul de artă, știință, tehnologie și societate Ars Electronia are o vechime de peste 40 de ani și anual vin sute de mii de vizitatori, din toată lumea, să vadă cum va arăta viitorul.

Ați absolvit, mai întâi, Facultatea de Geologie și Geofizică. Cum ajunge o absolventă de Geologie să lucreze la Radio?

În viața omului există niște momente de inflexiune (e un termen din matematică, punctul de inflexiune este acela în care curba își schimbă sensul concavității). La mine, aceste momente apar cam la zece ani. Era prin anul 1997 când cercetarea trecea printr-un moment foarte greu, o lipsă acută a finanțării, eu mă apropiam de 40 de ani și simțeam că sunt prea bătrână ca să aștept o schimbare în sistemul de cercetare, dar suficient de tânără ca să încep orice altceva.

Ce a avut radioul de nu i-ați putut rezista?

Să faci jurnalism de știință la radio chiar mi se părea ceva irezistibil. Acum, pentru că fac acest exercițiu de rememorare și recuperare a amintirilor, îmi dau seama că pe acest traseu al vieții, când am trecut din ”camera” cercetării în ”camera” jurnalismului și mai apoi în ”camera” artelor, nu am închis ușile după mine. Am purtat după mine în jurnalism experiența de cercetător, și pe amândouă le-am dus mai departe în lumea artelor.

Știi ce are radioul? Are cercetare (poți să îi spui documentare), are experimentare (dacă socotești speciile jurnalistice) și are artă, sau mai bine zis creativitate. În plus, are și adrenalină și, dacă mai adaugi și faptul că îți dă prilejul să cunoști oameni pasionați, care îți povestesc despre munca lor cu atâta însuflețire încât pleci acasă cu gândul că totul este posibil, s-ar putea spune că jurnalismul de radio este irezistibil.

Prin 2010, cred că mi-am dat seama că știința și arta merg mână în mână

În 1998, când ați venit la radio, ați făcut aici o emisiune despre internet, acel internet despre care noi știam atât de puțin. O emisiune cu informații despre o tehnologie revoluționară atunci fără de care practic nu mai putem trăi acum. Cât de complicat a fost să realizați un asemenea gen de emisiune?

Data de 16 aprilie 1993 este ziua cînd România obține conectivitate deplină la Internet, iar prima adresă de email a fost a lui Eugenie Stăicuț, care la vremea aceea era cercetător la ICI - Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică. Primele domenii înregistrate, după ICI, au fost la Institutul Politehnic din București, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Matematică al Academiei Române, Universitatea Tehnică din Timișoara și Centrul de Educație UNESCO. Așadar, prin anii 1998-1999, când eu, ca nou venită în radio, am preluat de la Corina Negrea emisiunea Totul despre internet, mediul acesta era în plină dezvoltare. Cel mai răspândit serviciu era cel de email și începeau firav să se dezvolte primele site-uri, era epoca internet cafe-urilor și a conexiunii prin dial-up, adică prin rețeaua de telefonie fixă când te conectai la internet nu mai puteai vorbi la telefon și invers.

Misiunea noastră, ca jurnaliști de știință, la acea vreme, era să facem cunoscută această tehnologie. Nu toată lumea își permitea un computer, nu orice computer era compatibil cu conexiune la internet, așa că publicul trebuia educat și pregătit pentru această revoluție digitală pe care acum o trăim din plin. Statistici recente arată că utilizatorii din Thailanda petrec, în medie, 9 ore și 38 de minute on line în fiecare zi, față de media americană care este mult mai modestă, de doar 6 ore și 30 de minute.

Dacă a fost complicat să mă ocup de un asemenea subiect? Era mai degrabă fascinant. Eram curioasă, mă interesa, căutam oamenii, specialiștii, cercetătorii care făceau pionierat în domeniu. Cred că prin 2003, dacă îmi amintesc bine, când au apărut webcam-urile, am făcut un prim experiment de transmisie video din studio. Colaboram cu o echipă de tineri care mi-au propus să facem acest experiment și am transmis imagini live, din timpul emisiei, câteva emisiuni la rând. La un moment dat, internetul a devenit suficient de răspândit și cunoscut, computerul a devenit un dispozitiv banal și nu se mai justificau emisiunile de acest gen.

A urmat o emisiune de noapte, pe Radio România Tineret, un talk-show numit Clubul Internauților”, ”Planeta Radio - Știința la ea acasă”, ”Actualitatea științifică”, dar și rubrici, în alte emisiuni, legate de inventică, cercetare, cercetători români și rezutatele muncii lor. Ce oameni extraordinari ați cunoscut, în acea perioadă? Dar și după aceea?

”Clubul internauților” a fost continuarea emisiunii Totul despre internet, dar care se difuza pe postul România Tineret. Florian Pittiș care conducea postul, la vremea aceea, era un vizionar și el spunea că viitorul aparține internetului. Așa a luat naștere Radio România 3Net, primul post public de radio din țară și din Europa care emite exclusiv pe Internet. Data de naștere este 16 noiembrie 2004 prin dispariţia din FM a postului „Radio România Tineret” înfiinţat în luna martie 1973. Planeta Radio - Știința la ea acasă a fost iarăși o emisiune longevivă, vreo 13 ani, în fiecare săptămână se difuza un talk-show cu și despre cercetători și cercetarea românească, rezultate concrete ale cercetării, proiecte aflate în desfășurare, pentru informarea publicului și nu în ultimul rând pentru promovarea cercetării românești.

Am participat apoi la un simpozion organizat de Institutul de Optoelectronică INOE 2000, unde invitat special era John Asmus, un cercetător american, fizician, care a avut o prezentare legată de picturile rupestre de la Altamira și despre aplicații ale laserului în restaurarea obiectelor de patrimoniu. Prin 2010, cred că acela a fost momentul în care mi-am dat seama că știința și arta merg mână în mână.

Am continuat să urmăresc activitatea colectivului CERTO - Centrul de Excelență pentru Restaurări prin Tehnici Optoelectronice, ei aveau deja un laborator mobil extraordinar de bine dotat cu care au făcut primele curățări cu laser din România la Biserica Doamnei în București, au curățat coloanele și toată dantelăria de piatră, acoperite de praful, fumul și poluanții depuși în timp. Tot acolo, în laborator, au dezvoltat tehnici de diagnosticare a obiectelor arheologice, cu raze X, asta e o radiografiere. Când ne ducem la dentist avem nevoie de o radiografie a mandibulei pentru ca stomatologul să vadă ce se întâmplă sub gingie. Același lucru este valabil în cazul obiectelor găsite în siturile arheologice, care sunt pline de pământ. Uneori, arheologii găsesc conglomerate de obiecte, fragile, uzate de umezeală și veacuri petrecute în subsol. Un astfel de obiect radiografiat a fost un vas ceramic, plin cu pământ. Golirea lui ar fi riscat și spargerea lui, dar locul în care a fost găsit conducea la ideea că este un vas ritualic în care s-ar putea găsi și alte obiecte. Ceea ce radiografia a arătat cu exactitate.

În acea perioadă, când la INOE 2000 se dezvolta laboratorul de restaurare prin tehnici optoelectronice, eram studentă la Universitatea de Artă și de la restaurarea obiectelor de patrimoniu până la arta contemporană inspirată de știință nu mai e decât un pas, pe care l-am și făcut și, mai mult decât atât, s-a născut în mintea mea ideea că cercetătorii împreună cu artiștii ar face o echipă fulminantă.

Într-o vreme, făceam fotografie, în alta, desenam

Sunteți, de asemenea, organizator al rezidențelor FUSION AIR, care implică artiști și cercetători. Despre ce este vorba?

Așa s-a născut FUSION - primele rezidențe artistice în institute de cercetare. În 2018,, cu sprijinul financiar al Fundației9, am adus față în față patru artiști și patru cercetători, din tot atâtea institute de cercetare de pe platforma Măgurele. Am organizat vizite în cele patru institute, cercetătorii și-au prezentat laboratoarele și artiștii au prezentat în amfiteatrul de la Institutul de Științe Spațiale portofoliile lor și ideile care îi preocupă, în fața unui auditoriu format din doctori în fizică, specialiști în laseri, astrofizicieni, directori de institute, o audiență de cel mai înalt nivel academic care a marșat imediat și cu mare entuziasm la ideea de colaborare cu artiștii. Această fuziune s-a soldat cu o expoziție organizată la BRD Scena9, vizitată de peste 1000 de oameni într-o lună de zile. Acum suntem în pregătirea ediției a doua a proiectului FUSION AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare 2021. Primele prezentări publice vor avea loc on-line în primele zile ale lunii martie. Avem tot patru artiști și patru institute de cercetare, care vor produce împreună câte o lucrare. Expoziția finală va fi cândva prin luna iunie. De data aceasta finanțarea este de la AFCN.

Floriama Cândea este bioartist și va lucra cu cercetătorii de la Institutul de Fizica Materialelor care studiază un material care să funcționeze ca un mușchi artificial. Peter Gate este antropolog, dar este interesat să transforme sunetul în lumină și va colabora cu cercetătorii de la Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor. Ciprian Ciuclea îmi spunea într-un interviu că se consideră un peisagist interstelar, pentru că este interesat de spațiul cosmic, așa că va colabora cu Institutul de Științe Spațiale. Aura Bălănescu a studiat sculptura, dar este interesată de sculptura imaterială, da, există și așa ceva, și a dezvoltat o teorie conform căreia percepția mediată de tehnologie creează o a treia stare a minții. Ea va colabora cu Institutul de Textile și Pielărie.

Care vă sunt hobby-urile, pasiunile?

Într-o vreme, făceam fotografie, în altă vreme, desenam, dar Dimensiunea științifică a artei și FUSION mi-au ocupat toți neuronii și vreo 12 ore din zi.

Cum sunteți dvs., acasă, în viața de toate zilele?

Sunt, pur și simplu. Așa, în cheie heideggeriană.

Interviu realizat de Anca Nicoleanu

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:28

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc

„Orașul vorbește”  despre transformările relațiilor de familie și prietenie în contextul tehnologiei...

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:18

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”

Orașul vorbește  cu  Matei Martin , jurnalist și redactor-șef al revistei  Observator Cultural  și...

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Produs de Radio România 19 Decembrie 2024, 12:16

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”

Orașul vorbește  cu  Iv cel Naiv  despre cartea sa,  Ficționar , o agendă interactivă publicată de...

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Produs de Radio România 18 Decembrie 2024, 16:05

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști

Orașul vorbește  cu  Magdalena Ursu , profesor și coordonator al Catedrei de Vioară și Corzi Grave de la Colegiul...

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 13:56

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"

Romanul emblematic  „Sînt o babă comunistă!”  de  Dan Lungu  va fi citit integral de...

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 12:09

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Pascal Garnier , președintele Asociației pentru Dezvoltare...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 00:40

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”

La final de an, Editura Casa Radio invită publicul să descopere albumul „ Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu...

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Produs de Radio România 16 Decembrie 2024, 14:52

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”

Seria de romane  Hulda  a autorului islandez Ragnar Jónasson, tradusă în română la  Crime...

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:30
Texte și pretexte (Reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
03:00 - 04:00
reluare Cum ne place! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru