La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența
01 Noiembrie 2023, 05:50
Radio România sărbătorește cei 95 de ani de existență printr-un eveniment excepțional. Gala Radio România celebrează performanța, pe 1 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Sala Radio din București, Strada General Berthelot 60-64.
Premii pentru performanță, în 12 domenii de activitate
Gala Radio România reprezintă un tribut adus performanței individuale și colective în construirea identității noastre și aduce în prim-plan 60 de nominalizări remarcabile în 12 domenii de activitate. De la Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, la Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții și Folclor, Antreprenoriat, Sport și Ambasadorii României, fiecare categorie va onora contribuțiile semnificative aduse acelui domeniu.
Sub titlul „Esența Performanței în Fiecare Voce, cu Fiecare Sunet”, conceptul evenimentului este ancorat în universul Radio România.
Într-o epocă în care suntem adesea copleșiți de zgomotul constant și de multiplele influențe, în care identitățile noastre se pot estompa în fața opțiunilor eterogene, “esența performanței” aduce în prim-plan importanța și rolul nostru în societate.
În perspectivă, dacă rămâne autentică și ancorată în valori și principii, vocea va persista în timp. Ca simbol al spiritului uman, vocea este singurul lucru care rămâne neschimbat într-o lume în continuă evoluție.
Procesul de selecție și nominalizare
Nominalizările pentru Gala Radio România au fost înaintate de profesioniști din cadrul redacțiilor Radio România, ținând cont de criterii precum performanța, relevanța și diversitatea culturală. Comisiile specializate de la fiecare categorie au făcut nominalizările, ținând cont de contribuțiile semnificative din anul în curs ale celor propuși. Juriul Galei, format din jurnaliști cu experiență ai Radio România, va desemna câștigătorii prin vot secret.
Trofeele Galei Radio România sunt realizate, după un concept dedicat, de artistul Lucian Butucariu, șef de catedră al Departamentului de Ceramică - Sticlă - Metal al Universității Naționale de Arte București.
Formatul Galei: Big Bandul Radio, tur de forță artistic
Alături de laureați, pe scena Galei Radio România vor urca artiști îndrăgiți ai momentului: Irina Rimes & The Motans, Alina Eremia & Mario Fresh, Raluka & Connect R, WRS, Andia, Alexia, Holy Molly, Vescan & Eva Timush și Misha Miller, acompaniați de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, într-o serie de melodii reorchestrate special pentru Gala Radio România.
Grafică inspirată de amprenta culturală a Radio România
Grafica galei, folosită în vizualul-cheie și în video-ul de introducere a conceptului, a fost realizată de artista Sabina Spătariu și are ca inspirație pasaje “spuse la radio”, în perioada 1928-1947, de către pionierii radiofoniei.
Spotul se deschide cu redarea grafica a episodului în care Cella Delavrancea povestește, la microfonul Radio România, întâlnirea sa din 1922 cu sculptorul Constantin Brâncuși. Acest episod a reprezentat inspirația pentru schița “Însuflețire”.
Condiția femeii, transpusă grafic, cu inspirație din cuvintele filozofului Mihai Ralea, rostite la Radio România, în 1934, a reprezentat sursa pentru vizualul de gală, prezent în antetul acestui document.
Relația cu sinele și evoluția personală, transpuse artistic sub titlul “Evoluția”, cu inspirație din cuvintele filosofului Constantin Noica, spuse la Radio România, în 1938, este a treia grafică vizibilă în spot.
Șirul ilustrațiilor continuă cu Maria Tănase, care a debutat la Radio în 1938, moment care avea să influenţeze decisiv cariera sa artistică excepţională.
Viziunea artistică a lui Constantin Brâncuși, în abordarea filosofului Constantin Noica, spusă la radio în 1973, este vizibilă în finalul spotului sub creația “Infinitivul lung”.
Detalii despre Gala Radio România, găsiți și pe site-ul www.radioromania.ro.
Spot gală: https://shorturl.at/npVZ1
Detalii despre nominalizați: https://shorturl.at/agyPQ
Bilete disponibile pe entertix.ro, myticket.ro, în librăriile Cărturești și la casa de biletele a Sălii Radio.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la comunicare@radioromania.ro.
Radio România este principalul producător de conținut cultural original din România. De-a lungul celor 95 de ani de activitate, Radio România a marcat istoria jurnalismului autohton, devenind un vector esențial în peisajul media al țării. Prin intermediul stațiilor sale, Radio România a promovat cultura, arta și valorile naționale, menținându-se ca voce autentică în societatea românească.