Ionela Băluță: „Feminismul este despre a conștientiza că împreună, prin solidaritate și prin susținere, putem să schimbăm inegalitățile care ne afectează în continuare viețile”
05 Februarie 2025, 19:58
Joi, 6 februarie, Editura Nemira lansează la Muzeul Național al Literaturii Române din București antologia Cum am devenit feministă. Orașul vorbește cu coordonatoarele Ionela Băluță și Emanuela Ignățoiu-Sora despre această carte care adună 23 de texte ce oferă perspective diferite asupra feminismului contemporan și a relevanței sale în societatea de astăzi.
Cum am devenit feministă este mai mult decât o colecție de eseuri, este o carte despre devenire, despre conștientizarea propriei identități și despre experiențele personale care modelează viziunea asupra lumii. Fiecare autoare și-a împărtășit propria poveste pentru a arăta că feminismul nu este un concept abstract, ci o realitate care influențează viețile de zi cu zi.
Ionela Băluță: „Ideea noastră a fost să încercăm să explicăm de ce mai avem nevoie de feminism și ne-am gândit că ar fi foarte util să ajungem la această explicație pornind de la experiențe personale, să arătăm că feminismul e despre noi, despre diverse femei cu diverse povești și experiențe de viață, și că nu e nimic nici extraordinar, dar nici de speriat. Și ne-am gândit că prin aceste povești personale să deschidem, poate, curiozitatea, mintea, inima cititoarelor și cititorilor.”
Cartea explorează subiecte esențiale precum traumele transgeneraționale, munca neremunerată și stereotipurile de gen. De asemenea, include statistici îngrijorătoare și analize despre violența împotriva femeilor, dar oferă și un bogat aparat bibliografic, trimițând cititorii spre alte lucrări fundamentale pe această temă.
Emanuela Ignățoiu-Sora: „Fiecare text, în parte, arată inegalități și diferențe structurale, pe care e foarte important să le conștientizăm. Dacă suntem de acord, la nivel de bun simț, că avem drepturi, că avem egalitate, trebuie să fim conștienți de această realitate care ne face să funcționăm în inegalități. Și e important să începem să schimbăm.”
Coordonatoarele și-au dorit să creeze un volum divers, incluzând autoare de diferite vârste, profesii și experiențe de viață. În ciuda dificultăților de a aduna un spectru cât mai larg de perspective, rezultatul este o carte captivantă, care îmbină analiza teoretică cu povești personale profunde.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.