Hotel Concordia, locul unde s-a semnat Unirea Moldovei cu Țara Românească, acum, o ruină, ca multe alte clădiri istorice din București
28 Ianuarie 2022, 07:24
„Hotel Concordia, Strada Smârdan 39, et 1, apartamentul 5. Aici, în noaptea dinspre 23 spre 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești, după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei. Clădirea a fost construită în 1852 și avea 90 de camere. Era frecventată de elita politică a vremii, fiind considerată unul dintre cele mai selecte localuri din capitală, datorită restaurantului cu specialități franțuzești, italiene sau germane și cafenelei Brener de la parter, unde însuși Tolstoi se spune că zăbovea cu plăcere. Hotelul a funcționat până în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul comunismului, imobilul a fost administrat de ICRAL și repartizat oamenilor muncii. Încadrată în 2010 pe lista monumentelor istorice ale Bucureștiului, astăzi proprietate privată, se află într-o stare avansată de ruină” (https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2016/01/25/a/).
Fundația Pro Patrimonio și filiala București a Ordinului Arhitecților din România, alături de intelectuali și instituții de cultură, au atras atenția printr-o campanie publică susținută anual, încă din 2013 asupra stării de degradare în care se află fostul hotel Concordia din București – un spațiu care a găzduit unul dintre acele momente istorice definitorii pentru identitatea României. Arhitecta Raluca Munteanu, coordonator de proiecte în cadrul Fundației Pro Patrimonio, a vorbit la GPS Cultural despre starea clădirilor istorice din București și cauzele acestei situații.
Realizator: Luana Pleșea