Happy Saint Patrick’s Day, Irlanda! Interviu cu E.S. dl Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România, realizat de Michaela Platon
17 Martie 2021, 09:15
Saint Patrick Day este sărbătorită în mai multe ţări decât oricare altă zi naţională şi ne bucurăm ca anul acesta să putem să marcăm evenimentul și la București.
Excelenţă, anul trecut din cauza pandemiei, manifestările legate de Saint Patrick’s Day s-au anulat aici, dar şi pretutindeni în lume, dar din fericire acum, datorită campaniei de vaccinare globale sărbătorim - evident într-un mod diferit.
Da, din păcate nici anul acesta nu putem avea evenimente live aşa cum am fi făcut în mod normal. Ne confruntăm cu o situaţie diferită, iar ceea ce încercăm să facem este să sărbătorim într-un fel în care să ne conectăm totuși cu oamenii, să sărbătorim ceea ce este specific irlandez, să aducem savoarea culturii noastre în lume. Dar o vom face într-un mod diferit, nu vor fi oficiali care să călătorească peste hotare, dar vom avea evenimente. Facem asta la Bucureşti, iar colegii mei de peste tot din lume au programe similare, care sper să funcţioneze.
Nu am depăşit criza pandemică, așadar cum marcaţi astăzi sărbătoarea naţională a Irlandei la Bucureşti?
Avem câteva evenimente „publice” , dacă le pot numi aşa, în colaborare cu Banca Naţională a României, a cărei clădire se va colora în verde astăzi. Este o construcție foarte frumoasă şi se adăugă mai multor clădiri emblematice din toată lumea care vor fi verzi ca parte a programului nostru. Casa Alba, Opera din Sidney şi alte clădiri celebre vor fi luminate astăzi în verde.
Am mai comandat o pictură murală pe care o va executa IRLO, un foarte cunoscut artist stradal autohton, care va avea drept subiect personaje legendare irlandeze. Sper să fie gata astăzi, vremea nu a fost prea bună şi a început destul de târziu, dar sper să o poată finaliza.
Am organizat și o recepţie pe care o găzduiesc, la care vom avea un mesaj al primului ministru al Irlandei, dl Micheál Martin, dar şi un film cu artişti români ce interpretează muzica irlandeză precum şi un recital susţinut de o şcoală de dans irlandez din Bucureşti şi un dans pe care sper că lumea să îl aprecieze.
La finalul acestei luni va avea loc un festival de film irlandez, iar mâine Librăria Cărturești va găzdui un mini festival de carte irlandeză la care va fi şi un interviu pe zoom cu Cecilia Ahern, o binecunoscută autoare irlandeză, foarte populară şi în România. E dificil să putem face totul într-o singură zi, aşa că suntem fericiţi să o avem pe Cecilia alături de noi mâine la acest eveniment la care Ambasada va participa şi cred că luna martie va fi dedicată în întregime celebrării sărbătorii de Saint Patrick şi ne bucurăm pentru asta.
Sperăm ca anul viitor să avem parade peste tot în lume cu oameni care se bucură îmbrăcați în verde împreună cu familiile şi prietenii. Sperăm, speranţa este un sentiment minunat!
Va fi extraordinar să revenim la normalitate şi cred că programul de vaccinare şi respectarea restricţiilor ne va ajuta să ne întoarcem la felul de a sărbători împreună cu oamenii, căci St Patrick’s Day este celebrată în toată lumea.
Poate va fi diferit în vară, de Bloomsday...
Da, sper! Poate vă amintiţi că anul trecut am făcut mari eforturi pentru a sărbători Bloomsday şi vom face acelaşi lucru şi anul acesta. Este o dată importantă pentru noi şi e în iunie, o perioadă grozavă, când lumea se bucură de vremea frumoasă şi vrea să iasă şi să petreacă.Să sperăm că lucrurile se vor îmbunătăţi până atunci.
Excelenţă, Irlanda este foarte cunoscută în lume şi datorită culturii ei, unii dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii universale sunt irlandezi - Becket, Joyce, Oscar Wilde, Yeats.....Chiar şi Bram Stoker, cel care ni l-a dăruit pe Dracula este irlandez! De asemenea cimematografia irlandeză este foarte bine reprezentată de regizori şi actori celebri - Keneth Branagh, Colin Farrell, Brendan Gleeson, Richard Harris, Fiona Shaw - faimoşi, talentaţi, unici. Îi iubim şi iubim ceea ce fac! La finalul lui martie, din 29 până pe 3 aprilie se desfăşoară Săptămâna filmului irlandez de comedie care va fi găzduită de canalul tv Comedy Est. Este o sărbătoare a filmului irlandez.
Da, aşa este. Cinematografia irlandeză are un caracter unic, nu avem ceea ce numim blockbustere, sunt filme de altă factură, cu personaje puternice, e vorba de oameni şi de poveştile lor în care se străduiesc să ajungă la liman. Sunt filme bune pot să spun.
Au şi o energie specială...
Cred că filmele sunt ceva mai zgârcite cu energia bună, nu sunt polișate, poveştile sunt despre oameni cu un trecut, cu lucruri care îi fac nişte personaje complexe. Şi cred că putem spune asta despre toate filmele din acest festival –ca scot la iveală emoţiile şi natura umană, ceea ce le face înălţătoare.Ceea ce face comedia irlandeză să fie deosebită este limbajul, felul nostim, amuzant al oamenilor de a se exprima şi deşi desfăşurarea poate pune probleme, ei găsesc întotdeauna un mod de a trimumfa. Cred că este un estival foarte reuşit, filmele sunt foarte bune şi oamenii or să le aprecieze.
Săptămâna filmului irlandez de comedie este o ocazie unică pentru publicul român de a vedea aceste filme- şi vă mulţumim pentru implicare- şi chiar dacă mai au şi alte accente, ca gen sunt comedii.
Cu siguranţă sunt comedii şi cu siguranţă sunt nostime şi aşa şi trebuie văzute. Există însă întotdeauna o tristeţe nefastă în ele, de care nu ştiu când o să scăpăm, care este mereu prezentă în filmele noastre, dar cred că asta face parte din farmecul acestei cinematografii care este până la urma amuzantă. Şi ar trebui să menţionez că spre sfârşitul acestui an intenţionam să facem un eveniment legat de Bram Stoker şi Dracula, dar nu am finalizat încă proiectul. Irlanda are o mare tradiţie în ceea e priveşte genul horror gotic, care a apărut aici pt prima oară în anii 1800 cu Bram Stoker şi Sheridan Le Fanu, aşa că sunt o mulţime de poveşti horror pe care le-a născut spiritul irlandez şi intenţionam să popularizăm asta spre finalul anului.
Credeţi că avem nevoie mai mult ca oricând în perioada aceasta de comedie? Poate fi râsul împreună cu o gândire optimistă un mod care să ne ajute să ne vindecăm?
Nu mă îndoiesc câtuşi de puţin că este aşa. În cele mai dificile momente ale istoriei noastre au fost scriitori care au scris texte incredibil de vesele.
Mulţi oameni, multe familii au trecut prin tragedii în anul care a trecut, mulţi au suferit din cauza covid, din cauza restricţiilor şi interdicţiilor de călătorie. Ne lipsesc oamenii, contactul direct cu ei, dar trebuie să găsim o cale să trecem peste asta şi să ne păstrăm umorul. Comedia şi tragedia sunt fețe ale aceleiaşi monede, şi trebuie să ne amintim asta mereu, ceea ce încercam şi noi să facem cu acest festival de comedie.
Cum se urează în Irlanda, azi: Happy Saint Patrick’s Day?
Da, exact aşa!
Atunci vă doresc să fie una fericită!
Şi eu sper asta! Şi sper ca toţi să se bucure şi să aprecieze această sărbătoare şi ceea ce am pregătit.
Credit foto Ambasada Irlandei