GPS Cultural: Starea culturii după un an de criză sanitară, cu Miki Braniște și Daniel Klinger
12 Martie 2021, 06:24
În urmă cu exact un an, pe 11 martie 2020, OMS declara oficial pandemie de coronavirus. Iar pe 16 martie, președintele Klaus Iohannis semna decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Se prefigura o nouă realitate, dar încă nu știam că viețile noastre urmau să se schimbe. Prin decretarea stării de urgență era restrânsă exercitarea mai multor drepturi: libera circulație, dreptul la viață familială și privată, dreptul la învățătură, libertatea întrunirilor. Dacă la început totul părea că se va rezolva în câteva luni, în timp situația s-a deteriorat din ce în ce mai mult. De la declanșarea pandemiei, cultura a fost unul dintre primele și cel mai grav afectate domenii. Și acum, după un an, statul încă nu pare a găsi soluții reale pentru salvarea culturii, iar artiștii și lucrătorii culturali nu mai speră prea curând la o reparare a situației.
Cum e văzută, din interior, starea culturii din România după un an de criză sanitară? De ce este nevoie pentru a scoate cultura din criză?
Invitați: Miki Braniște, manager cultural și curator, Asociația ColectivA, Cluj-Napoca şi Daniel Klinger, membru în consiliul director ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolului. Realizator: Luana Pleșea