George Vlad: „Sunetul influențează felul în care vedem imaginea. Și invers, imaginea influențează felul în care percepem sunetul”
06 Februarie 2025, 13:02
„Sunt George Vlad, sound designer pasionat și compozitor. Sunt fascinat de sunetele care nu sunt ușor accesibile și călătoresc prin lume ca să le pot surprinde și înregistra.”
Acesta este mesajul care vă întâmpină când deschideți site-ul georgevlad.com.
Dar ce înseamnă să fii sound designer? Și ce face un sound recorder? De la aceste întrebări a pornit dialogul dintre Daria Ghiu și George Vlad.
„Sunt sound designer, sound recorder, compozitor și multe altele. Sound designerul creează sunete pentru media – filme, seriale, jocuri sau alte produse multimedia. Sound recorderul, în schimb, lucrează mai mult pe teren, înregistrând sunetele pe care sound designerii le folosesc. Eu nu m-am mulțumit să am doar un singur rol, așa că am vrut să fac mai mult.”
George Vlad a fost în numeroase expediții prin lume, din Amazon și Borneo până în Zambia și Madagascar. A înregistrat sunetele naturii pentru Planet Earth III, seria BBC narată de David Attenborough, sau Africa from Above; pentru seriale celebre ca Outlander și House of the Dragon, dar și pentru podcasturi și jocuri video, cum ar fi Dune Awakening.
Sunetele junglei din Mufasa: The Lion King? Tot el le-a captat și mixat.
„Am studiat la Edinburgh Napier University, iar după o perioadă de muncă intensă în studio, am suferit un burnout. Eram epuizat, stresat și anxios. Atunci mi-am dat seama că trebuie să ies din acest ciclu toxic – lucram 14 ore pe zi, 100 de ore pe săptămână, fără să mai fac altceva. Așa că am decis să iau o pauză și să merg pe teren, să fac fotografii și să-mi limpezesc mintea. Am plecat cu mașina, m-am dus în munți, pe dealuri, prin păduri, în locuri unde să scap de sunetele create de om – acea antropofonie industrială care ne stresează. Am realizat că ascultând sunetele naturii reușeam să mă liniștesc, să mă relaxez și să nu mai gândesc obsesiv la muncă și la stres. Apoi, am început să înregistrez acele sunete și am integrat această activitate în job-ul meu, dar într-un mod mai sustenabil. Nu am mai exagerat, nu am mai ajuns la burnout. Așa mi-au venit clienți noi, mai multă plăcere în ceea ce fac și multă satisfacție personală. A fost o călătorie lungă și nu a fost întotdeauna evident ce trebuie să fac, dar am încercat să mă ascult pe mine însumi și să-mi dau seama ce mă face fericit.”
Pentru filmul Dune: Part Two, George Vlad a înregistrat sunetele deșertului, cu ajutorul partenerilor săi locali, tuaregii.
„Ei cunosc foarte bine deșertul, fiind născuți și crescuți acolo. Le-am explicat, în franceza mea din liceu, ce voiam să fac, iar ei m-au dus exact în locurile de care aveam nevoie. Am petrecut acolo, pentru ca urechile mele să se obișnuiască cu nivelul redus al coloanei sonore, dacă pot să spun așa. Trebuia să fac ceva asemănător cu meditația. Deși n-am reușit niciodată să meditez în sens clasic – mintea mea e ca un browser cu multe taburi deschise, unele dintre ele cu muzică –, în deșert, când mă așez pe o dună și încerc să ascult sunetele din jur, mă concentrez complet. Mă concentrez pe sursa sunetelor, pe ceea ce le cauzează, și nu mă gândesc la altceva. În acele momente, sunt 100% în prezent – doar eu și deșertul. Această abilitate vine din copilărie. Îmi amintesc cum, pe când eram la țară, mă pierdeam ascultând sunetele păsărilor, ale vântului sau ale apei. Când alții încercau să vorbească cu mine, îi ignoram complet, fiind fascinat de ceea ce auzeam. Poate că mi-am dezvoltat această aptitudine în timp, dar a fost ceva nativ.”
Pentru toate celelalte povești captivante împărtășite de George Vlad în emisiunea Orașul vorbește, trebuie să dați play.
Interviu realizat de Daria Ghiu în cadrul emisiunii Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.